LOPARE: RENOVIRANjEM ZGRADA DOĆI DO UŠTEDA U ENERGIJI, SMANjENjA ZAGAĐENjA I LjEPŠEG IZGLEDA :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: RENOVIRANjEM ZGRADA DOĆI DO UŠTEDA U ENERGIJI, SMANjENjA ZAGAĐENjA I LjEPŠEG IZGLEDA


U Loparama je renovirana još jedna zgrada u glavnoj ulici, za šta su stanari prikupili oko 20.000 KM, a opština je lani pomogla sa 5.000 KM, a još toliko će biti uplaćeno u ovoj godini, rekao je Srni načelnik ove opštine Rado Savić.

"Projekat renoviranja ove zgrade košta oko 30.000 KM, a urađen je novi krov i fasada sa termoizolacijom, što je lijep primjer nastavka realizacije projekta započetog prije nekoliko godina", rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, cilj projekta je da sve zgrade, izgrađene u prošlom vijeku u Loparama, dobiju novi krov umjesto azbestnog, kao i novu fasadu i oluke.

"Na ovaj način se, osim poboljšanja uslova stanovanja i zdravlja ljudi, vodi računa i o uštedi energije, smanjenju zagađenja i ljepšem izgledu. Nastavili smo na ovaj način da podržavamo sve zajednice etažnih vlasnika sa po 5.000 KM na ovom projektu", rekao je Savić.

Savić je naveo da će zajednice etažnih vlasnika koje rade i termoizolacionu fasadu dobiti duplo više sredstava, a opština će podržati ponovo i one koji su ranije uradili novi krov i fasadu bez termoizolacije, ako žele uraditi projekat utopljavanja svoje zgrade radi uštede energije i smanjenja zagađenja životne sredine.

​Srna / Opština Lopare