Voćarstvo u Loparama: Majevica Bogom dana za uzgoj voća :: Semberija INFO ::

 

Voćarstvo u Loparama: Majevica Bogom dana za uzgoj voća


U opštini Lopare registrovano je 646 poljoprivrednih gazdinstava, a oko 1.500 hektara je obradivog zemljišta. Ovo područje ima odlične prirodne potencijale i agroklimatske uslove za voćarstvo i stočarstvo.
To je i velika šansa za cjelokupan razvoj regije.
 
Voćarstvo na području loparske opštine jedna je od najvažnijih privrednih grana. Šestočlana porodica Perić ima šljivik sa 400 stabala, a od prošle godine na tri dunuma proizvode i jagodu.


 
- Majevica je poznata po voćarstvu. Takva je priroda, nadmorska visina odgovara voću. Odavnina su se ljudi ovdje bavili voćarstvo. Sijanje pšenice i kukuruza nije baš za ovaj kraj, istakao je Mile Perić, Milino Selo.
 
Majevički poljoprivrednici sve se više okreću i plasteničkoj proizvodnji povrća. U pet plastenika, površine 1.400 kvadrata, Gordana Ilić proizvodi papriku, paradajiz, krastavce. Plasman za njeno povrće je obezbijeđen.
 
- Traži dosta truda i rada u plastenicima. Od jutra do mraka morate da radite, ali isplati se. Ko hoće da radi i da nešto ima, može solidno da živi, rekla je Ilićeva.
 
Većina majevičkih domaćinstava bavi se i stočarstvom. Porodica Popović se nakon penzionisanja u Švajvarskoj vratila u zavičaj. Drže oko stotinu ovaca. Iako su ulaganja velika, isplati im se.
 
Poljoprivredna proizvodnja jedan je od strateških pravaca razvoja. Godišnje se iz budžeta ove lokalne zajednice za podršku agraru izdvoji oko pola miliona maraka
 
- Imamo nekoliko ozbiljnih proizvođača mlijeka na području naše opštine. Razmišljamo da sa jednim investitiorom izgradimo mini fabriku tvrdog sira u Jablanici i nadamo se da ćemo taj projekat realizovati u ovoj godini, naglasio je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.
 
U lokalnoj upravi planiraju da uz pomoć resornog ministarstva grade prerađivačke kapcitete, sušare i hladnjače za voće. Namjeravaju da u saradnji sa dijasporom omoguće izvoz poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište.