ŽELIMIR NEŠKOVIĆ: NAŠ CILj JE ŠTO KVALITETNIJA PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA :: Semberija INFO ::

 

ŽELIMIR NEŠKOVIĆ: NAŠ CILj JE ŠTO KVALITETNIJA PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA


Dom zdravlja Lopare, na nivou primarne zdravstvene zaštite, pruža usluge za oko 10.000 stanovnika sa područja ove opštine, a u okviru zdravstvene ustanove su Služba porodične medicine, hitne pomoći, stomatološka sa protektikom, radiološka dijagnostika, higijensko-epidemiološka, laboratija i fizikalna rehabilitacija, koja je ispostava Doma zdravlja Ugljevik. Direktor Doma zdravlja dr Želimir Nešković kaže da imaju i logopeda, a prema njegovim riječima, to je uvod u formiranje Službe za mentalno zdravlje.

Da red, rad i disciplina daju odlične rezultate, primjer je ova zdravstvena ustanova gdje se za relativno kratko vrijeme unaprijedio rad i obezbijedili adekvatni uslovi za rad i kvalitetnije pružanje zdravstvenih usluga. Takođe, ova zdravstvena ustanova je od Službe za reviziju RS dobila pozitivan revizorski izvještaj, što je svakako vrijedno poštovanja, a, kako ističe dr Nešković, i na ponos je 60 zaposlenih u Domu zdravlja.

-Moj cilj je da obezbijedimo sve uslove kako bi naši građani imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Uredili smo parking prostor, nabavili nedostajuću medicinsku opremu, sa posebnim akcentom na opremu za fizikalnu rehabilitaciju, uradili smo rasvjetu u krugu kompleksa Doma zdravlja, rekonstruisali smo ambulantu porodične medicine u Priboju, sa ministarstvom za socijalna pitanjaTK, rekonstruisali smo ambulantu porodične medicine u Koraju, a sad slijedi i nabavka potrebne opreme“.

Na području opštine Lopare, prema riječima dr Neškovića, nisu imali rast broja zaraženih virusom korona, a prva osoba pozitivna na virus, evidentirana je početkom jula.

-Blagovremeno smo sa Opštinskom upravom preduzeli brojne mjere u cilju zaštite stanovništva, a moram naglasiti da smo u svemu imali podršku naših građana koja se očitovala, a i danas je tako, u poštovanju preporučenih epidemioloških mjera. S obzirom da je počela i školska godina, takođe se primijenjuju sve propisane mjere Instituta za javno zdravstvo RS. Podsjećam, da u osnovnim i srednjim školama imamo 807 učenika i naša pažnja je dodatno usmjerena na njihovo zdravlje i stabilnost epidemiološke situacije’’. 
Dom zdravlja Lopare primjer je predanog timskog rada, ali i ustanova koja poštuje razumijevanje i podršku građana i nadležnih institucija.

-Imamo podršku naših građana, a posebno onih koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu i koji podržavaju sve naše projekte preko Udruženja Majevičana, lokalna uprava na čelu sa načelnikom Radom Savićem nam takođe pruža bezrezervnu podršku, a svakako da podršku imamo i od ministarstva zdravlja RS. Moram naglasiti da imamo i dobru saradnju sa drugim zdravstvenim ustanovama, a to su Domovi zdravlja Ugljevik i Bijeljina i Bolnica „Sveti vračevi“ Bijeljina.

Gdje se vrijedno radi, uvijek postoje i planovi. U Domu zdravlja Lopare, po završetku jednog, kreće se odmah u novi projekat.

-U narednom periodu planiramo rekonstrukciju postojećeg objekta u kom se nalazi Služba za radiološku dijagnostiku, apoteka i pedijatrijska ambulanta. To ćemo raditi zahvaljujući UNDP i Vladi RS, odnosno ministarstvu za građevinarstvo. Aplicirali smo i za grant od IRB RS u vrijednosti preko 100.000 KM, a to će se odnositi na uređenje prostora Službe hitne pomoći. Takođe smo aplicirali i kod Vlade Bugarske u BiH za projekat rekonstrukcije prostora Službe zajedničkih poslova, laboratorijsku dijagnostiku i mentalnog zdravlja. Uvjeren sam da ćemo, kao i do sada, timskim radom uspjeti realizovati planirano, a na zadovoljstvo naših građana i koriisnika usluga Doma zdravlja Lopare“, zaključuje Nešković.

Semberija info