Brčko distrikt BiH: Da svima bude toplo :: Semberija INFO ::

 

Brčko distrikt BiH: Da svima bude toplo


U okviru projekta „Hitnog oporavka od poplava“, koji je finansiran iz kreditnih sredstava Svjetske banke, na području distrikta izvođeni su radovi na čišćenju i uređenju riječnih korita i sječa drveća, te je tom prilikom prikupljeno oko 2. 000 kubnih metara ogrevnog drveta.

U toku je podjela drvne mase licima u stanju socijalne potrebe, kao i porodicama sa djecom sa posebnim potrebama, koja se vrši na osnovu odluke koju je donijela Vlada Brčko distrikta BiH. Drvna masa se lageruje na području Krepšića, a drva su ustupljena Pododjeljenju za socijalnu zaštitu, koje ogrevno drvo, pred samu grejnu sezonu, dijeli licima koja ispunjavaju kriterijume. Na osnovu odluke gradonačelnika formirana je komisija koja vrši raspodjelu u količini od 6 kubnih metara po jednom korisniku, a predviđeno je da ogrevno drvo dobiju 332 lica.

„Do sada se odazvalo više od 170 lica. Pošto svi radovi na čišćenju vodotoka nisu završeni, u toku je i priliv novih količina ogrevnog drveta. Očekujem da će se ove aktivnosti nastaviti i ubuduće,  odnosno sve dok  se ne podijeli sva količina drveta koja vodi porijeklo iz vodotoka u okviru ovog projekta“, rekla je šefica Pododjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta Ljiljana Zenunović.

Aktivnosti provodi Pododjeljenje za socijalnu zaštitu, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta i Kancelarija za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta..