Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler u posjeti Distriktu :: Semberija INFO ::

 

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler u posjeti Distriktu


Novoimenovani šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johan Satler, u petak 13.12.2019., boravio je u prvoj posjeti od preuzimanja ove dužnosti Brčko distriktu BiH, gdje se u Gradskoj vijećnici sastao sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem.

Gradonačelnik je istakao da je u razgovoru Johan Satler potvrdio da Evropska unija (EU) ostaje ključni partner BiH, ali i Distrikta Brčko na putu ka EU.

„Mi u tom procesu obezbjeđujemo stvaranje ambijenta na prostorima BiH i distrikta koji će omogućiti bolji život za sve naše građane. Na ovom putu je veoma važno da obezbijedimo i vladavinu prava kao i donošenje propisa koji će biti po evropskim standardima, a koji predstavljaju preduslov da ovdje, na prostorima BiH i Brčkog, podignemo standard ljudi, ali zaustavimo i odliv stanovništva“, kazao je Milić dodajući da je tema današnjeg razgovora bila i realizacija konkretnih projekata koje EU finansira na ovom prostoru.

„Posljednih mjeseci su u pozitivnom smislu intenzivirane i određene aktivnosti u Brčkom, a naša zajednička očekivanja su da bismo već na proljeće mogli da pokažemo svoju čvrstu i trajnu opredijeljenost da radimo kako na realizaciji tih projekata tako i na prilagođavanju našeg zakonodavstva standardima i propisima EU“, kazao je Milić.


Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler kazao je da Distrikt ima potencijal da ponovo bude jedna od vodećih lokalnih zajednica u BiH.

„Ovo su krajevi koji su prije trideset godina bili među najbogatijim u zemlji. Imate sve prednosti, pogodnosti, od dobrog geografskog položaja, pa sve do „Luke Brčko“, mladih i energičnih ljudi, i te prilike treba iskoristiti“, kazao je Satler.

U razgovoru je pohvalio i završetak procesa fiskalizacije kao i očekivanje da se usvoji zakon o budžetu koji bi svojim novim rješenjima trebao značajno da unaprijedi transparentnost u raspodjeli i utrošku sredstava u Distriktu. On je naglasio da bi 2020. godina mogla postati godina akcije djelovanja za sam Brčko distrikt BiH.

Na kraju sastanka šef Delegacije EU u BiH izrazio je da očekuje operacionalizaciju i funkcionalnost Kancelarije za prevenciju korupcije u Brčkom uskoro.

Vlada Brčko distrikta BiH