GRADONAČELNIKU MILIĆU U SKOPLjU URUČENO PRIZNANjE „GLOBALLOKAL“: ZASLUŽENA INTERNACIONALNA NAGRADA :: Semberija INFO ::

 

GRADONAČELNIKU MILIĆU U SKOPLjU URUČENO PRIZNANjE „GLOBALLOKAL“: ZASLUŽENA INTERNACIONALNA NAGRADA


U okviru 2. Svjetskog kongresa preduzetnika, koji se u Skoplju održava od 16. do 18. oktobra pod pokroviteljstvom Vlade Republike Makedonije, gradonačelniku Brčko distrikta Siniši Miliću uručena je internacionalna nagrada i priznanje „Globallokal“, čime je distrikt Brčko proglašen regionalnom zajednicom za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.
 
Kako je istaknuto, Brčko distriktu je pripalo ovo priznanje zbog pogodnosti koje nudi kao lokalna zajednica. Naglašen je povoljan geografski položaj, značaj rijeke Save, multietnične sredine sa autonomnom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, dobro razvijena putna infrastruktura sa novoizgrađenom obilaznicom oko grada te značaj luke Brčko. Posebno su pomenute i podsticajne mjere za preduzetnike u smislu brojnih olakšica fiskalnog i nefiskalnog karaktera.
 
Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić izrazio je zahvalnost zbog činjenice da je Brčko izabrano među 36 najboljih gradova i zajednica Sjeverne Makedonije, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine, te naglasio značaj učešća na jednom ovakvom kongresu.
 
„Ovakvi događaji podstiču dijalog i saradnju s ciljem kvalitetnijeg i bržeg povezivanja država i gradova sa područja jugoistočne Evrope ali i šire. Izuzetna je prilika da na stručnoj i naučnoj platformi otpočnemo raspravu preduzetnika, ekonomista, poslovnih ljudi, stručnjaka i političara o značaju preduzetništva za sveukupan društveni razvoj“, rekao je Milić. On je naglasio značaj primjene Zakona o podsticaju u privredi u Brčkom i istakao da distrikt od ostalih lokalnih zajednica izdvaja činjenica da je po osnovu raznih investicionih olakšica i podsticaja od početka primjene zakona do danas isplaćeno oko 50.000.000,00 KM.
 
Gradonačelnik Milić je sa šefom Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Perom Gudeljevićem učestvovao u uvodnoj plenarnoj sjednici na kojoj su predavanja održali prof. dr sc. Velimir Srića, predsjednik Programskog odbora MEF PERSPEKTIVE i profesor na Univerzitetu u Zagrebu, te prof. dr sc. Davor Pavuna, naučik sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju.   Gradonačelnik je kao panelista učestvovao i predstavio pogodonosti distrikta na panel sesiji „Globallokal – proaktivne preduzetničke zajednice kreiraju povoljan preduzetnički ekosistem“.