BRČKO: VLADA ODRŽALA 75. I 76. REDOVNU SJEDNICU :: Semberija INFO ::

 

BRČKO: VLADA ODRŽALA 75. I 76. REDOVNU SJEDNICU


Na današnjem nastavku 75. redovne sjednice, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na prijedlog Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju odobrila Smjernice za izradu nacrta odluke o uspostavljanju i ažuriranju Registra dijaspore Distrikta.
 
Registar će biti sačinjen od pravnih i fizičkih lica spremnih na saradnju po raznim pitanjima kao preduslov realizacije aktivnosti iz Strategije razvoja saradnje sa dijasporom Brčko distrikta BiH 2020–2024. godine i Strategije razvoja Distrikta 2021–2027. godina, a isti će biti povezan sa bazom dijaspore Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.
 
Na sjednici je usvojena Odluka o ograničavanju marže za pojedine životne namirnice i druge proizvode na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu. Ovom odlukom obavezuju se pravna i fizička lica da utvrde i primjenjuju maržu tako da ista u veleprodaji ne prelazi maksimalnu visinu od 6% i u maloprodaji maksimalnu visinu od 8% na nabavnu cijenu, a to se između ostalog odnosi na pšenično brašno, šećer, kuhinjsku so te suncokretovo ulje.
 
Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove odobrene su Smjernice za izradu nacrta odluke o načinu raspodjele sredstava iz Fonda za nacionalne manjine.
 
Vlada je ujedno održala i 76. redovnu sjednicu usvojivši Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava donacija za neprofitne organizacije iz oblasti sporta i kulture na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu kojim je izdvojeno oko 380.000,00 KM za pomoć pokrivanja troškova sportskih i kulturnih organizacija: smještaja, organizacije takmičenja, nabavke sportske opreme i slično.
 
U svrhu izgradnje biciklističke staze i šetališta pored rijeke Save kroz teritoriju Brčko distrikta BiH u sklopu implementacije projekta „Program integrisanog razvoja koridora rijeka Sava i Drina“ koji se finansira sredstvima Svjetske banke, Vlada je dala saglasnost za donamjenu korišćenja glavnog Savskog odbrambenog nasipa u naseljima Krepšić i Vučilovac.