U BRČKOM OBILjEŽEN DAN REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

U BRČKOM OBILjEŽEN DAN REPUBLIKE SRPSKE


Foto

U Brčkom je danas održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske.

Akademiji su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Dodik je u obraćanju istakao da nema namjeru da vodi tuđe politike, već srpsku nacionalnu politiku koja danas mora da ima za cilj svoju državu, te naglasio da je samostalna Republika Srpska njegov zavjet.

Višković je rekao da je srpski narod uvijek bio slobodarski narod, koji je kroz vijekove oslobađao druge, drugima donosio slobodu i sve ono što je stvarano za Srbe.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je Republika Srpske poslije decenija stradalništva svojevrsno utočište, a Dan Republike se slavi da se prema njoj iskaže ogromna ljubav.
On je naveo da se 9. januar - Dan Republike Srpske, uprkos pritiscima, osporavanjima i prijetnjama, proslavlja isključivo sa namjerom da se iskaže ogromna ljubav prema Srpskoj.

On je i u ime građana Brčkog, kojima je Srpska u srcu, zahvalio predsjedniku Srpske za odluku da i Brčko bude dio protokola za obilježavanje značajnog praznika - 9. januara.

Predsjednik SPKD Prosvjeta Brčko Dragan Tomić rekao je da im je čast što su organizatori proslave Dana Republike Srpske u tom gradu.

- Mi smo već 9. decembra počeli sa manifestacijom "30 dana za 30 rođendana". Navršilo se 30 godina od obnove rada Prosvjete u Brčkom, a slavimo i 30 godina Republike Srpske - rekao je Tomić
Dodik i Višković prethodno su položili vijenac na Spomenik srpskim braniocima Brčkog u okviru obilježavanja Dana Republike u ovom gradu.

Ruže su položili i ministri energetike i rudarstva Petar Đokić i Duško Milunović, narodni poslanici Milica Lovrić, Milutin Tasovac, Dragan Knežević i Dalibor Stević, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Cvijeće je položio i predsjednik Skupštine Brčko distrikta, kao i mnogobrojni građani i organizacije.
Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.
 
Izvor: RTRS