Skupština grada Bijeljina: Usvojen izvještaj o rebalansu budžeta :: Semberija INFO ::

 

Skupština grada Bijeljina: Usvojen izvještaj o rebalansu budžeta


Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su danas, na 39. redovnoj sjednici, izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci ove godine.



Obrazlažući izvještaj o izvršenju budžeta, načelnik Odjeljenja za finansije Mladen Savić podjestio je da je izvorni budžet za ovu godinu bio planiran na iznos od 51.258.148 KM, te da je rebalansom uvećan na 62.758.148 KM.

„U prvih šest mjeseci ostvarili smo prihode u iznosu od 21.203.933 KM, što iznosi 44 odsto od ukupnog godišnjeg plana. U odnosu na operativni, polugodišnji plan izvršenja je manji za 13 odsto. Prihod od PDV-a bio je manji za 2,6 miliona KM. Osim smanjenja prihoda, zabilježili smo i smanjenje rashoda, a budžetski rashodi su iznosili 17.029.022 KM. Na osnovu te razlike ostvaren je bruto budžetski deficit od 4,2 miliona KM“, izjavio je Savić, naglasivši da bi do kraja budžetske godine trebalo da bude realizovan planirani budžet.



U nastavku sjednice usvojena je informacija o žetvi strnih žita i pripremama za jesenju sjetvu u ovoj godini. S obzirom na to da su sve ranije predložene mjere za poboljšanje stanja u oblasti poljoprivrede ostajale mrtvo slovo na papiru, dogovoreno je da se organizuje zajednički sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva. Usvojen je i prijedlog odluke o programu korištenja sredstava za podsticaj u poljoprivredi kojom je predviđeno da se posredstvom  Agrarnog fonda u ovoj godini za podsticaje izdvoji ukupno oko 1,6 miliona KM.

Odbornici su usvojili i odluku o upisu učenika u prvi razred osnovne škole, kao i o upisu u prvi razred srednje škole. Konstatovano je da se iz godine u godinu smanjuje broj đaka prvaka. Ove godine upisano ih je 848, što je za 57 manje nego u prošloj školskoj godini.

Odbornici su usvojili i odluku o subvencionisanju prevoza učenika u ovoj školskoj godini. Zbog novog načina organizovanja školskih smjena, četiri umjesto dvije, subvencija će po učeniku biti povećana sa ranijih 20 na 30 KM po učeniku.

Izvještaj o radu Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko groblje“ za 2019. godinu, sa planom poslovanja za ovu godinu, nije nije dobio podršku odborničke većine. Zbog duga od oko 130.000 KM na ime obaveze izmirenja PDV-a, odlučeno je da Gradska uprava pomogne rješenje ovog problema kako bi žiro – račun ovog preduzeća bio deblokiran. Odbornici su usvojili izvještaj o poslovanju AD „Komunalac“, kao i informaciju o isporuci toplotne energije za grejnu sezonu 2019/20. godinu. U informaciji o preduzetim mjerama i utrošenim sredstvima za vrijeme pandemije istaknuto je da je za te namjene do sada utrošeno 1,6 miliona KM.

Komentarišući usvojene odluke i informacije na kraju sjednice, predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević je izjavio da su odbornici u jednoj konstruktivnoj atmosferi usvojili većinu odluka, kao i nekoliko prijedloga i inicijativa.

Semberija info - Lj.Ljubojević
​Foto - B.Milošević