Aktiv mladih SDSS - Međunarodni dan pismenosti: Pismenost je osnovno ljudsko pravo :: Semberija INFO ::

 

Aktiv mladih SDSS - Međunarodni dan pismenosti: Pismenost je osnovno ljudsko pravo


Aktiv mladih SDSS Mićo Mićić, povodom Međunarodnog dana pismenosti, ukazao je na važnost obrazovanja i pismenosti za pojedince, zajednicu i društvo. Tim povodom, ispred Centra za kulturu, građanima su dijelili promotivni materijal, prospekte, bojanke za djecu i zaštitne maske, a podršku mladim su pružili gradonačelnik Mićo Mićić i dr Tomo Kovačević.

- Pismenost je osnovno ljudsko pravo, koje je proklamovano u Teheranu 1965. godine od strane UN. To je bila potreba da se iskorijeni nepismenost, a iz tog osnovnog ljudskog prava izvedeno je i pravo na obrazovanje, a obrazovanje i znanje su moć. Znanje nije samo papir na kome piše da ste završili školu, to je i sposobnost da nešto napravite, da imate određene vještine za nešto što će biti doprinos našem društvu”, rekao je dr Tomo Kovačević. On je dodao da u BiH postoji jedan jezik koji ima tri imena.

- Taj jezik treba da čuvamo, da čuvamo svoje ćirilično pismo, koje je najsavršenije na svijetu. To je pismo koje za svaki glas ima slovo, to je nešto što je dragocjeno”, naglasio je Kovačević i istakao da je Grad Bijeljina prepoznao obrazovanje kao jedan važan resurs u okviru kog je izgrađen fakultet i desetine škola. On je naglasio da su mladi ljudi koji uče u tim obrazovnim ustanovama budućnost našeg društva.

Predsjednica Aktiva mladih SDSS Olga Tmušić je naglasila da je potrebno da se istakne značaj obrazovanja i pismenosti.
- Poseban akcenat staljamo na dostupno i besplatno školovanje, a posebno za žene”, poručila je Tmušićeva.

Podršku ovoj aktivnosti, koja doprinosi buđenju svijesti o značaju pismenosti,  dao je i gradonačelnik Mićo Mićić.
- Svjesni smo činjenice da je pismenost veoma bitna, a s obzirom da još uvijek imamo nepismenog stanovništva, moramo naći način da pomognemo, da se to iskorijeni”, rekao je Mićić.

Semberija info