PREDUZEĆE MEGA DRVO U USLOVIMA PANDEMIJE VIRUSA KORONA :: Semberija INFO ::

 

PREDUZEĆE MEGA DRVO U USLOVIMA PANDEMIJE VIRUSA KORONA


Okolnosti u kojima se globalno tržište našlo usljed pandemijskog proširenja virusa korona, značajno su usporile do tada uobičajene aktivnosti, kaže Sonja Gavrić, komercijalni direktor preduzeća ,,Mega Drvo” iz Bijeljine, koje najveći dio svojih proizvoda izvozi na zapadnoevropsko tržište.

“U jednom trenutku, slobodan protok robe i usluga bio je u potpunosti zaustavljen, što je izazvalo nesagledive posljedice u međunarodnim okvirima, pa i u industriji čiji smo mi dio, posebno uzevši u obzir izvoznu orjentaciju našeg poslovanja.

U prilog tome govori činjenica da je u aprilu ove godine prihod od prodaje u našem preduzeću bio u drastičnom padu od oko 40 odsto, u odnosu na ranije mjesece.


Ipak, izazov koji je i dalje pred nama uči nas kako se prilagoditi novonastalim okolnostima i kako sačuvati tržišnu poziciju, uz prioritetnu brigu o zdravlju i sigurnosti zaposlenih i organizaciji radnih aktivnosti sa epidemiološkim mjerama”, ističe Sonja Gavrić, navodeći podatak da u ovom preduzeću trenutno radi 266 radnika, te da je po šestomjesečnom obračunu zabilježen pad prihoda od prodaje za pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što, kako ona kaže, ipak, ukazuje na jedan pozitivan trend i postepenu stabilizaciju tržišnih uslova u odnosu na period od početka pandemije.


Što se tiče planova i predviđanja za preostala četiri mjeseca ove godine, Gavrićka kaže da je neizvjesnost još uvijek prisutna, te da menadžment ovog preduzeća naglasak stavlja na pravovremeno upravljanje promjenama.

“Završava se ljetnja sezona koju i u redovnim okolnostima u našoj industriji karakteriše pad tražnje i nakon koje obično slijedi uzlazni tok poslovnih aktivnosti, te se nadamo da će se takav trend i sada nastaviti, ukoliko epidemiološka situacija ostane u kontrolisanim okvirima”.

Među prioritetima u poslovanju ovog preduzeća, uz intenzivan rad na očuvanju poslovnih aktivnosti na održivom nivou koji će omogućiti servisiranje obaveza, Sonja Gavrić naglašava i to da je u svakom trenutku među prioritetima bila i briga o zaposlenim radnicima.

“U skladu sa obaveznim mjerama za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona, organizovali smo rad proizvodnih pogona tokom trajanja pandemije i za sve to vrijeme uredno smo servisirali obaveze prema zaposlenima i državi. Izmijenjene okolnosti, u kojima poslujemo i živimo, samo su nam još jednom ukazale na značaj zaštite i zdravlja na radu, ali i samodogovornosti i solidarnosti”, kaže Sonja Gavrić.


Semberija info