NOVO ISKUSTVO ZA GLUMCE I GLEDAOCE :: Semberija INFO ::

 

NOVO ISKUSTVO ZA GLUMCE I GLEDAOCE


U četvrtak trećeg septembra, na sceni Centra za kulturu ,,Semberija“  premijerno je izvedena predstava „Golubija vremena", koja je publiku vratila u jedan poseban period života, u period djetinjstva. Scenario i režiju potpisuje Milivoje Mlađenović koji je za svakog glumca Gradskog pozorišta ,,Semberija“pronašao  ulogu kojom oživljava najznačajnije osobe iz djetinjstva i mladih dana svevremenskog pisca Branka Ćopića.
 
Branko Ćopić je zaista veliki dječiji pisac, ali je, na drugačiji način, iz neke druge perspektive, i veliki pisac odrasloga, uglavnom nesretnog svijeta. Zato su sva njegova djela, kao i predstave rađene po motivima njegovih djela, namijenjena svim generacijama.
 
Predstava  ,,Golubija vremena“ prati život Branka Ćopića od pripreme za školu do početka rata, i pruža mogućnost svim generacijama koje su odrastale uz njegove knjige „Ježevu kućicu", „Osmu ofanzivu", „Baštu sljezove boje", „Magareće godine", „Nikoletinu Bursaća", da se podsjete bezbrižnog i vedrog života.
 
Lajtmotiv predstave ,,Golubija vremena“ je sanjanje i buđenje, a humor je najvećim dijelom ostvaren djedinim vaspitanjem koje je bilo u kontrastu sa školskim.
 
Sjajne uloge u ovoj predstavi Gradskog pozorišta ,,Semberija“ ostvarili su Mihailo Maksimović koji tumači lik Baje Brančila/Ćopića,  Nenad Blagojević kao Dječačina Mile, Vanja Krtolina u ulozi Zore, Ivan Petrović koji tumači lik strica Nidže, Mirna Jovanović u ulozi babe Milice, Dušan Ranković u ulozi učitelja, a u predstavi igraju i dva glumca somborskog pozorišta- Srđan Aleksić tumači lik djeda Petraka, a Pero Stojančević je dočarao lik djeda koji  voli svog unuka i s njim prolazi  sve nedaće na putu odrastanja.   
 
V.d. direktor Gradskog pozorišta ,,Semberija“ Ivan Petrović kaže da, iako je ljeto uglavnom neradno u pozorištima, bijeljinski glumci su uprkos pandemiji korona virusa vrijedno radili na ovom novom projektu.
-Premijerno izvođenje predstave ,,Golubija vremena“ bilo je jedno novo iskustvo za sve nas. Igrati pred ograničenim brojem gledalaca, jer epidemiološka pravila su odredila da taj broj bude 50 osoba u sali, koje su na određenoj udaljenosti i s maskama na licu, svakako da nije  isto kao kad se igra u punoj sali  i pred publikom koja je spontana i opuštena. Međutim, mi smo srećni i zadovoljni, jer je  i u ovakvim uslovima predstava dobro prihvaćena, kaže Ivan Petrović koji je u predstavi tumačio lik strica Nidže. 
 
Petrović je ovom prilikom istakao da će u narednom periodu četvrtak biti dan rezervisan za ljubitelje pozorišta, te najavio da će predstavu ,Golubija vremena“ ponovo izvesti već sljedećeg četvrtka, 10. septembra.
 
Semberija info