AGRO-PLAN: Prvi semberski sertifikovani proizvođač organskog povrća u službi najugroženijih :: Semberija INFO ::

 

AGRO-PLAN: Prvi semberski sertifikovani proizvođač organskog povrća u službi najugroženijih


Mnogi stanovnici Bijeljine su se uvjerili u najbolje iz prirode i najkvalitetnije na domaćem tržištu iz proizvodnje socijalnog preduzeća Agro-Plan. Ali ne znaju svi da kroz svaku kupovinu pomažu četiri mlade žene iz ugroženih kategorija, zajedno s njihovim porodicama. 

  

Vrijeme je za čisto, zdravo, svježe, domaće povrće

Da li razmišljate o tome šta jedete i koliko je zdravo to što unosite u organizam? Brzi stilovi života neminovno utiču na zdravlje nas i naših najbližih. Povrće i voće koje možete naći u savremenim trgovinama najčešće su niske nutritivne vrijednosti sa malo hranjivih sastojaka jer se uzgajanjem i čuvanjem nastoji produžiti vijek trajanja namirnica.
 
O takvim proizvodima možete pronaći dosta tekstova. No, ovo nije priča o njima. Predstavljamo vam ipak jednu ljepšu priču. Vraćamo vas u vrijeme čistog, zdravog, sezonskog i svježeg povrća. Samo onog koje nezagađeno zemljište sa područja Bijeljine može da proizvede. Potvrđeno, organske proizvode. Ali to nije sve...



Organsko u službi socijalnog


Predstavljamo vam prvog semberskog sertifikovanog proizvođača organskih povrća registrovanog kao socijalno preduzeće Agro-plan. Zašto socijalno? Značaj socijalnog preduzetništva postaje sve izraženiji sa promjenama i izazovima koje donosi savremeno društvo, kao što su siromaštvo, marginalizovane grupe, izbjegličke krize, nemiri i ratovi.  

Dugogodišnja ekonomska nestabilnosti i slabo razvijeno tržište rada ostavljaju za sobom sve više stanovnika Bosne i Hercegovine u socijalnoj potrebi za koje je važno pronaći ekonomsko rješenje kako bi bili u prilici živjeti život dostojan čovjeka. Mali doprinos ekonomskoj sigurnosti Agro-plan pokazuje usmjeravanjem prihoda od prodaje na ulaganja u proizvodnju i plate četiri mlade žene zaposlene u proizvodnji.



Šta je to socijalno preduzeće Agro-plan?

Doprinos boljem životu je Agro-plan. Preduzeće osnovano od strane nevladine organizacije koja uz 15 godina iskustva u radu sa Romima i Romkinjama u Bijeljini, pomjera granice i kreće u okršaj sa preduzetničkim tržištem. Ideja i povjerenje donatora i institucija je bilo sve što su imali ulazeći u ovakav poduhvat 2017.godine. Jedna od takvih podrški je dobijena i u okviru projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, koju financijski podržavaju CARE Češka i Vlade Češke Republike, a implementira CARE International u BiH. Jedini cilj kojim su se vodili kreatori ideje je ekonomska stabilnost žene, romske žene.  

Jesenja i proljećna sjetva

Od 2017. ka ovom cilju Agro-plan teži plasiranjem domaćih organskih proizvoda uzgajanih na zemljišnoj parceli u Semberiji čija je ukupna površina 0,74 ha. Organska proizvodnja se vrijednim rukama zaposlenih organizuje u tri plastenika površine po 500 m² i dijelom na otvorenom polju. U plastenicima u toku godine organizuju se dva procesa proizvodnje, jesenja i proljećna sjetvu. U ranu jesen vrši se sadnja lisnatog povrća kada zainteresovani kupci već u rano proljeće mogu u ponudi pronaći zelenu salatu i mladi luk. Proljeće je pak idealno za sjetvu plodovitog povrća i voća pa se na trpezi tokom ljeta i do početka jeseni mogu naći pravi organski paradajiz, čeri paradajiz, krastavac, paprika roga, paprika babura, tikvice, krompir, patlidžan, mrkva, što obezbijeđuje širi asortiman povrtlarskih kultura i veću mogućnost izbora tokom cijele godine.  I za sezonu proljeće/ljeto 2020. bukvalno jagoda za kraj, jagoda uzgajana po vertikalnom principu proizvodnje a sve po organskim principima. Kada smo već kod organskog, garanciju za kvalitet ovih proizvoda potpisuje i certifikacijska kuća u BiH, „OK-Organska kontrola“. Pored posvećenosti načelima i principama organske proizvodnje, brige o zdravlju ljudi i zaštiti životne sredine, bitna konponenata ovog preduzeća jeste i edukacija i aktivno uklučivanje zaposlenih u razvoj preduzeća. S toga su obuke i učenje sastavni dio razvoja. 



Kupovinom zdravog povrća brinete i o drugima

Rad socojalnog preduzeća Agro-plan se zasniva na vjerovanju da čine dobro i nude kvalitetno pa ovu filozofiju žele razmijeniti i sa svojim kupcima. Predanost u proizvodnju koju daju zaposlene je dio zahvalnosti prema kupcima koji pored brige o svom zdravlju brinu i o potrebama onih kojima je pomoć potrebna. Kupovinom proizvoda iz ovog uzgoja zasigurno omogućavate dostojanstvenu zaradu i ekonomsku sigurnost za četiri žene zaposlene u ovom društveno odgovornom preduzeću. 

Uvjerite se u kvalitet ovih proizvoda na zelenoj pijaci u Bijeljini štand broj 16 ili ako već ne sumnjate u njega, poručite dostavu putem telefona 065/465-273 i stižu na vašu kućnu adresu. Budete dio rješenja za socijalne probleme današnjice. Budite dio onih koji brinu o sebi i drugima.