TRI MILIONA MARAKA ZA PRERAĐIVAČKE KAPACITETE POLjOPRIVREDNIH PROIZVODA :: Semberija INFO ::

 

TRI MILIONA MARAKA ZA PRERAĐIVAČKE KAPACITETE POLjOPRIVREDNIH PROIZVODA


U Gradskoj upravi grada Bijeljine predstavljen je projekat pod nazivom ,,EU4Agri“, u okviru kojeg je objavljen prvi javni poziv vrijedan tri miliona konvertibilnih maraka za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
 
Organizatori predstavljanja projekta na koji su pozvani proizvođači i prerađivači sa područja Semberije su Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave i bijeljinski Agrarni fond, a prisutnima se obratio i gradonačelnik Mićo Mićić.
 
-Raspisan je javni poziv Evropske unije vrijedan tri miliona maraka za podsticaj prerađivačkim kapacitetima poljoprivrednih proizvoda. Poziv je otvoren do 30. septembra, a semberski prerađivači  treba da ispune određene uslove  da bi mogli da dobiju bespovratna sredstava Evropske unije. Sredstva su značajna, EU sufinansira sa 65 odsto, a poljoprivredni proizvođači i prerađivači sa 35 odsto, a maksimalan projekat je 450 000 maraka.  Mislim da će se naši poljoprivrdnici odazvati zato što je to značajna pomoć, a znamo da u Semberiji imamo  jakih poljoprivrednih proizvođača koji svojih 35 odsto sredstava mogu da obezbijede. Imaće našu podršku oko pribavljanja papira i ispunjavanja uslova oko apliciranja, a ako bude neophodno i druge vrste pomoći, obećao je Mićić.
 
Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković kaže da je ovaj sastanak bio prilika da razgovaraju sa svim velikim semberskim  prerađivačima i da ih upoznaju sa ovim javnim pozivom.
 
-Naša želja i opredjeljenje je da prerađivačima makisimalno pomognemo kako bi mogli da dobiju mogućnost da pristupe tim sredstvima. Inače, javnim pozivom je obuhvaćeno pet sektora, a to su sektori  voćarstva, povrća, prerade mlijeka, prerade mesa i prerade ribe, navodi Trivković precizirajući da minimalno učešće prerađivača iznosi 60.000 maraka.
 
Kako je rečeno, Evropska unija je na ime podrške poljoprivrednoj proizvodnji, a sve zbog  situacije oko pandemije korona virusa obezbijedila oko 20 miliona evra u okviru projekta koji će se realizovati u nardne četiri godine. Prvi sektor koji je podržan je prerađivački sektor, sljedeći javni poziv će se odnositi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a zatim će uslijediti i drugi sektori.
 
Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda, kaže da se zainteresovani prerađivači za tehničku pomoć mogu javiti njima, jer imaju osobu koja je obučena za apliciranje za sredstva Evropske unije.

-Agrarni fond za primarni cilj ima podsticaj za poljoprivredne proizvođače, a ja mislim da nema boljeg podsticaja nego razvijati prerađivača koji će otkupljivati njihove proizvode, ističe Lazarević.
 
Frme Mladena Lazića ,,Mameks“  iz Golog Brda bavi se preradom voća i povrća. Stalno rade na tom da usavrše prerađivačku djelatnost, te su uvidjeli da im je sada neophodan paster tunel.

-Cijena paster tunela je 100.000 evra, teško da možemo sami obezbijediti ta sredstva, te je  ovakav vid pomoći međunarodne zajednice za nas izuzetna prilika, jer 65 odsto donatorskih sredstava nije mala stavka, kaže Lazarević.

Inače, firma ,,Mameks“ se pored prerađivačke djelatnosti bavi i proizvodnjom povrća na 30 hektara, od kojih je pet hektara plastenička proizvodnja, a 25 hektara je otvorena proizvodnja.

-Prva smo firma koja snabdijeva fabriku iz vlastite proizvodnje, dodaje Lazarević.

Semberija info