MINISTARKA PROSVJETE NATALIJA TRIVIĆ POSJETILA BIJELjINU :: Semberija INFO ::

 

MINISTARKA PROSVJETE NATALIJA TRIVIĆ POSJETILA BIJELjINU


Ministarka prosvjete Natalija Trivić danas je posjetila Bijeljinu i na licu mjesta se uvjerila  da je u osnovnim i srednjim školama sve spremno za početak školske godine.
 
U  Osnovnoj školi ,,Knez Ivo od Sembertije“, koja je jedna od najmnogobrojnijih škola u Republici Stpskoj, koja ima oko 1600 učenika, razgovarala je sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i direktorom škole Radenkom Savićem. Tema razgovora bio je način organizacije nastave, s modelima i uz poštovanje svih mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS, a što je usvojio Krizni štab RS.
 
Složili su se da ukoliko svi budu poštovali mjere zaštite da neće biti nekih većih problema u procesu odvijanja nastave.
 
-Ja bih još jednom apelovala na sve građane da sljedećih desetak dana, koliko je ostalo do početka nastave, zaista se svi potrudimo da poštujemo mjere, jer znamo da virus koji se potencijalno može pojaviti i u nekoj od škola u nekom odjeljenju zapravo neće nastati sam od sebe. Znamo da se i učenici i nastavnici, kao  i svi oni koji rade i borave u školama, mimo rada u školi kreću u svojima zajednicu, oni su u svojim sredinama i na određenim  druženjima, tako da svi  pokušamo da uložimo malsimalne napore, da poštujemo mjere kako bi smo u minimalizovanim uslovima sačuvali zdravlje naših nastavnika i učenika, uprave škole, a i pomoćnog osoblja koje će sada imati i posebna zaduženja, istakla je ministarka Trivić.
 
Kako bi se osigurala sredstva za obezbeđenje higijenskih uslova tokom boravka djece u školi, Ministarstvo prosvete i kulture je u ovoj godini sva sredstva investicija usmjerila na adaptacije, rekonstrukciju i izgradnju školskih toaleta, odnosno mokrih čvorova.
 
-Takođe, Ministarstvo prosvete i kulture doznačiće dodatna sredstva kroz materijalne troškove školama u Republici Srpskoj kako bi one mogle da nabave potrebna sredstrva za dezinfekciju, dezinfikatore za ruke, za podove, potrebnu količinu i sapuna i ubrusa, tako da sve će uspjeti da urade do početka nastave, a onda svi moramo da poštujemo propisane mjere.
 
Civilna zaštita Republike Srpske provodi dezinfekciju svih osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj pred početak nastave, tako da će do prvog septembr završiti sa svim dezinfekcijama svih škola, tako da imamo čiste sredine u kojima će boraviti učenici, navodi ministarka Trivić.
 
Direktor Osnovne škole ,,Knez Ivo od Semberije“ Radenko Savić upoznao je ministarku sa načinom na koji će se organizovati nastava od prvog septembra.
 
-Ministarku Trivić  i gradonačelnika Mićića smo upoznali da je škola spremna za početak nove školske godine. Škola će sprovoditi sve mjere i preporuke Instituta za zdravlje RS, tako da ne očekujemo nikakve probleme. Učenici će biti podijeljeni tako da će maksimalno u jednom odjeljenju biti 15 učenika, rekao je Savić dodavši da će se prilikom promjene smjene vršiti dezinfekcija, pauza će biti od najmanje 15 minuta, a učenici neće šetati za vrijeme odmora, tako da su maksimalno zaštićeni u školi.
 
Gradonačelnik Mićo Mićić se ovom prilikom osvrnuo i na pitanje bezbjednosti učenika putnika.  
 
-Što se tiče pitanja prevoza učenika, Ministarstvo prosvjete RS ima ugovor sa prevoznicima, djeca koja putuju dobijaju 50 odsto za kartu, mi smo  ove godine krenuli sa još dijelom davanja za karte. Inače, uskoro ćemo organizovati sastanak sa  svim školama i prevoznicima kako bi vidjeli koliko će  sada biti  opterećeni  i koliki će biti dodatni trošak, kako bi mi obezbijedili dio sredstava preko Odjeljenja za društvene djelatnosti i Štaba za vanredne situacije, da i djeca na putu od škole do kuće budu bezbijedna, rekao je Mićić.

Semberija info