KOŠARAC: PODRŠKA KOMPANIJI ORAO :: Semberija INFO ::

 

KOŠARAC: PODRŠKA KOMPANIJI ORAO


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac i gradonačelnik Mićo Mićić sa saradnicima, posjetili su a.d. “Orao” i sa rukovodstvom razgovarali o načinima kako da se uposle kapaciteti “Orla”, s obzirom da je u namjenskom sektoru upotrijebljeno 50 odsto kapaciteta. Ministar Košarac je rekao da kroz Komitet za tehnička pitanja želi da definiše politike infrastrukture kvaliteta, odnosno, da se na temelju akreditovanih laboratorija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH vrši kontrola uvoza kvaliteta robe koja ulazi u BiH. 



- Treba da kontrolišemo kvalitet robe i da naše laboratorije budu uključene u taj posao, jer treba biti realan da danas nismo baš sigurni kakav je kvalitet robe koju uvozimo u BiH. Želim da se takva politika promijeni i da određene laboratorije, koje su prošle sve procedure i koje su akreditovane, dobiju posao da se vrši kontrola kvaliteta robe koja ulazi u Republiku Srpsku i Federaciju BiH”, rekao je Košarac. 

On je naglasio da smatra da “Orao” ima tu vrstu stručnih kapaciteta, takve laboratorije i sertifikate da može u jednom segmentu dobiti dio tog posla kada je u pitanju analiza metala i slične robe. Na sastanku je razgovarano i o administrativnim poteškoćama zbog sporosti administracije za izdavanje dozvola za uvoz i izvoz. 

- To se ne smije desiti. Ja od saradnika tražim potpunu mobilnost u tom smislu, onda kada su ispunjeni svi zakonski uslovi i u tom kontekstu smo dogovorili saradnju”, naglasio je Košarac i dodao da je veoma važna otvorena komunikacija resornog ministarstva sa menadžmentom kompanija namjenske industrije.

- Važno je da postoji otvorena komunikacija kako bismo pomogli ovakvim kompanijama koje imaju jako izražen spoljnotrgovinski promet, preko 95 odsto, te da im omogućimo da administracija ne usporava njihove poslovne ambicije”, rekao je Košarac.



Vršilac dužnosti direktora “Orla” Nenad Lalić, rekao je da su ministru predstavili mogućnosti kompanije i izrazio nadu da će nadležno ministarstvo imati razumijevanja za efikasnost administracije pri pribavljanju dozvola za uvoz i izvoz. 

- Dozvole za uvoz i izvoz se zakonski čekaju 90 dana, a nama često trebaju što brže, jer kupac neće toliko dugo da čeka na tržištu”, rekao je  Lalić i dodao da sa 400 zaposlenih, “Orao” trenutno posluje sa 50 odsto kapaciteta i ima ugovorene poslove i obezbijeđene plate do kraja godine. Prije sastanka, svi su obišli pogone fabrike, ali i Spomen-sobu poginulim borcima koji su bili radnici ove fabrike, koja je nakon rata preseljena sa sarajevskog područja u Bijeljinu. 

- Treba odati počast svim ljudima koji su dali doprinos stvaranju Republike Srpske, a “Orao” je kompanija koja je bila oslonac privrednog i svakog drugog razvoja sarajevskog kraja nekada, kao što je danas u bijeljinskoj regiji”, rekao je Košarac.

Semberija info - O. Stjepanović