KORONA JE PREDUZEĆE GRAD SRUŠILA NA KOLjENA :: Semberija INFO ::

 

KORONA JE PREDUZEĆE GRAD SRUŠILA NA KOLjENA


Slaviša Cacanović, koji je presudom bijeljinskog suda vraćen na mjesto direktora preduzeća AD ,,Grad“, održao je pres konferenciju na kojoj je govorio o aktuelnostima u ,,Gradu“, a osvrnuo se i na dešavanja oko svog povratka na čelo  ovog preduzeća.  
 
-Krajem prošle godine, tačnije 20. decembra, bez najve, povoda, objašnjenja i bez ikakvog valjanog razloga, razriješen sam dužnosti direktora preduzeća AD ,,Grad“. Poslije osam mjeseci sudskom presudom 13. avgusta vraćen sam na čelo preduzeća AD ,,Grad“ . Inče, na  mjesto direktora imenovan sam konkursom, imenovanje je na četiri godine i ističe sedmog novembra 2021. godine, kaže Slaviša Cacanović dodavši da je tada odlučio da se obrati sudu i potraži zaštitu.
 
U želji da odbaci sve špekulacije, Cacanović je pojasnio da na mjesto direktora nije došao na nečiju inicuijativu, niti inicijativu neke političke partije.
 
-Od 2018. godine nisam član nijedne političke partije, a po političkoj raspodjeli ovo preduzeće je pripalo NDP Dragana Čavića, tako da će oni odlučiti koliko ću ostati na čelu ,,Grada“ i da li ću ponovo biti razriješen. O tim prognozama neću,  ali koliko god bio,  kao i u prethodnom dijelu svog mandata, davaću sve od sebe kako bih doprinio razvoju i poboljšanju aktivnosti preduzeća, rekao je Cacanović.  
 
Cacanović je ovom prilikom podsjetio da je krajem prošle godine, prilikom primopredaje dužnosti, preduzeće imalo pozitivan poslovni bilans.
 
-Sada, u ovom mjesecu kad sam ponovo došao na mjesto direktora, preduzeće AD ,,Grad“, na žalost, ima značajan negativan poslovni rezultat. U minusu je 247.000 konvertibilnih maraka sa još nekim obavezama kratkoročnih kredita. Kontinuiran izvor prihoda su zakupi u višenamjenskoj hali, a zbog pandemije korona virusa gotovo dva mjeseca ta hala nije radila. Zakupcima nismo fakturisali iznose, a oni se kreću oko 100.000 konvertibilnih maraka, zatim, nisu ostvarivani prihodi ni od kvantaške i stočne pijace, jer su u tom periodu i one bile zatvorene, a tu se ostvario minus od 30.000 konvertibilnih maraka, navodi Cacanović naglašavajući da ne okrivljuje prethodnu upravu, jer je vanredno stanje zbog pandemije korona virusa AD ,,Grad“ svrstalo u red onih preduzeća koja su najviše pogođena pandemijom.
 
Posljedice dvomjesečnog zatvaranja su i te da su mnogi od onih koji su kupovali na buvljaku, kvantaškoj i stočnoj pijaci pronašli alternativna rješenja, te se najveći broj njih preusmjerio na veleprodaju na Arizonu, koja je cijelo vrijeme radila.
 
-,,Grad“ je ove godine izgubio i jednu veliku manifestaciju , to je Pantelinski vašar, tokom kog je ranijih godina ostvarivao prihod od oko 55.000 konvertibilnih maraka. Zatim, u drugoj polovini septembra tradicionalno se održavao Sajam poljoprivrede, a svi su izgledi da se ni ta manifestacija neće održati, a ostvarivao je  prihod  od oko 50.000 konvertibilnih maraka, opravdava Cacanović nastali minus u poslovanju preduzeća. Kaže, preduzeće ,,Grad“ je, uzimajući u obzir broj zaposlenih i aktivnosti koje obavlja, zbog korona virusa pretrpilo najveću štetu.
 
Izražavajući nadu da će u narednom periodu, uz pomoć lokalnih i republičkih institucija, ,,Grad“ ponovo stati na svoje noge, Cacanović je najavio da ovo preduzeće u narednom periodu očekuje  prelazak sa republičkog na lokalni nivo.
 
-Kvalitetnim ulaganmjem svega onoga čime preduzeće raspolaže smatramo da njegova budućnost nije upitna, kaže Cacanović koji je zatim ukazao na velike probleme sa kojima se susreće jedna grupa njihovih korisnika. Riječ je o zakupcima na buvljaku.
 
- Oni se zaista nalaze u veoma teškom položaju. Nisu radili gotovo dva mjeseca, a i manifestacije za čije održavanje je vezana i njihova poslovna aktivnost su otkazane. Zatim,  njihov asortiman robe vezan je za ljude iz dijaspore koji ljeti posjete rodni kraj, a i oni su izostali ovog ljeta. Od 140 zakupaca već njih 40 je otkazalo zakup, jer nemaju posla. Ako se neko ne pozabavi problemom tih ljudi plašim se da će mnogi doći u bezizlaznu situaciju,  apeluje Slaviša Cacanović na lokalne i republičke vlasti tražeći da se tim ljudima što hitnije  pomogne.
 
Što se tiče preduzeća ,,Grad“, uputiti dopise relevantnim institucijama.
 
-Ako bi ,,Grad“ dobio bilo kakvu pomoć, od bilo koga, mi bi tu pomoć usmjerili na naše zakupce, rekao je Cacanović.

Semberija info