UVODNA KONFERENCIJA U OKVIRU PROJEKTA VRTIĆ JE I MOJE PRAVO :: Semberija INFO ::

 

UVODNA KONFERENCIJA U OKVIRU PROJEKTA VRTIĆ JE I MOJE PRAVO


U Gradskoj upravi  grada Bijeljine održana je uvodna konferencija projekta ,,Vrtić je i moje pravo“ koji realizuje gradski Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije u saradnji sa Dječijim vrtićem ,,Čika Jova Zmaj“ i udruženjima građana ,,Otaharin“ i ,,Porodični krug“. 
 
Opšti cilj projekta je unapređenje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga kroz realizaciju  aktivnosti koje će doprinijeti  povećanju obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Bijeljini, prije svega  uključivanjem djece  iz ranjivih grupa stanovništva  u predškolski program.
 
-Prosjek uključenosti djece u predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Republici Srpskoj je 23,7 odsto, a u Bijeljini je ta brojka veća od prosječne i iznosi 36 odsto. Kad se ima u vidu da je evropski standard uključenosti djece u predškolsko vasptanje i obrazovanje preko 90 odsto djece, mogu reći da mi težimo ka tome i kroz projekte želimo da povećamo njihov obuhvat, kaže šefica Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović.
 
Gradonačelnik Mićo Mićić je, ocjenjujući da je ovo jedan jako dobar projekat, najavio da će se pored nedavno izgrađenog vrtića na Ledincima raditi na tome da naš grad dobije još takvih objekata.
-Bijeljina ima pravo, obavezu, ali i želju da unapređuje predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a mi smo to proteklih nekoliko godina i radili, kaže Mićić.
  
Direktor Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović precizira da se projektnim aktivnostima uvodi poludnevni predškolski program u vrtić na Ledincima za 70 mališana iz ranjivih grupa stanovništva, uzrasta od tri do šest godina, od kojih će 20 biti iz romske populacije, 20 sa liste čekanja vrtića i 30 sa liste ugroženih porodica Centra za socijalni rad.
 
-Program će biti realizovan po tri sata dnevno tokom tri mjeseca i biće besplatan za korisnike  usluga, navodi Vujanović koji ističe da će kroz nabavku didaktičkih sredstava  i izgradnju nedostajeće kuhinje  u vrtiću na Ledincima dodatno biti unaprijeđen proces predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
 
Inače, Dječiji vrtić ,,Čika Jova Zmaj“, Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ i Gradska uprava grada Bijeljine već 10 godina dobro sarađuju i rade na aktivnostima koje doprinose inkluziji i jednakom pristupu za svu djecu.
 
-Bijeljiuna je jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj  koja održava taj standard da romska djeca svake godine budu uključena u program predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Tu romska djeca imaju mogućnost da u inkluzivnim grupama prođu adekvatne programe, da budu spremna za polazak u školu, istakla je Bojana Jovanović iz udruženja ,,Otaharin“.
 
Danica Mojić, pedagog u Dječijem vrtiću ,,Čika Jova Zmaj“, a i predstavnica udruženja ,,Porodični krug“, ističe da je Bijeljiuna jedan od najboljih primjera, prepoznata i od UNICEF-a i od UNDP-a, kao i brojnih drugih organizacija.
 
-Uvijek trebamo imati na umu da ulaganje u rano obrazovanje donosi višestuku dobit, ističe Danica Mojić.
 
Kako bi se ukazalo na značaj ranog učenja i društvene inkluzije, projektom su planirane i edukacije  za roditelje i predstavnike relevantnih institucija . Takođe, u okviru projekta biće organizovane obuke kroz koje će se podizati svijest zaposlenih u vrtiću o značaju održivog razvoja, odnosno Agende 2030 i doprinosu razvoja kvalitetnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, smanjenje nejednakosti i partnerstva.
 
Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.438 konvertibilnih maraka, od toga je 50.644 konvertibilne marke  donacija, a oko 18. 000 konvertibilnih maraka je iz gradskog budžeta.
 
Projekat ,,Vrtić je i moje pravo“ podržan je sredstvima Finansijskog mehanizma za podršku  projektima integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj koji je uspostavljen kroz zajedničku saradnju Ministarstva finansija RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS , Investiciono-razvojne banke RS, Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.  
 
Semberija info