Osniva se Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Osniva se Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Bijeljina


Na narednoj sjednici Skupštine grada Bijeljine, zakazanoj za 29. juli, pred odbornicima će se naći i prijedlog Odluke o osnivanju Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bijeljina, kao posebne unutrašnje organizacione jedinice Gradske uprave grada Bijeljine.

Ovaj prijedlog utvrdio je gradonačelnik grada Bijeljine, te ga prosleđuje Gradskoj skupštini na pretres i usvajanje.

U obrazloženju uz prijedlog Odluke o osnivanju Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bijeljina stoji, između ostalog, da je razlog za donošenje ove odluke taj što je 19. novembra 2019. godine na snagu stupio Zakon o zaštiti od požara, a jedinice lokalne samouprave su dužne da u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donesu odluku kojom se osniva i utvrđuje djelokrug i nadležnosti teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice, kao i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji  i sistematizaciji radnih mjesta, a nakon pribavljanja mišljenja Ministarstva unutrašnjih poslova.  

Stupanjem na snagu Odluke o osnivanju Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bijeljina prestaje da važi Odluka o osnivanju Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina. 

Reorganizacija vatrogasnog društva u vatrogasno-spasilačku jedinici je u funkciji blagovremenosti i povećanja efikasnosti vatrogasno-spasilačkih intervencija, gašenja požara i spašavanje ljudi  i imovine ugroženih požarom i elementarnim nepogodama, sprovođenje mjera zaštite od požara utvrđenih Pravilnikom zaštite od požara grada Bijeljine, pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama, ostvarivanje zadataka jedinica civilne zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama, učešće u sprovođenju  preventivnih mjera zaštite od požara koje su u funkciji blagovremenosti i povećanja efikasnosti vatrogasno-spasilačke jedinice i drugi poslovi u ekološkim i drugim nesrećama.

Sredstva za finansiranje rada Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice obezbjeđuju se u budžetu grada, iz prihoda koje ostvari vršenjem usluga u skladu sa zakonom i ovom odlukom, iz namjenskih sredstava za ovu jedinicu te iz drugih izvora , u skladu sa zakonom i aktima organa grada Bijeljine.

Semberija info