MLIN DUKAT BRODAC: ISPLATILI NAJBOLjU CIJENU ZA PŠENICU :: Semberija INFO ::

 

MLIN DUKAT BRODAC: ISPLATILI NAJBOLjU CIJENU ZA PŠENICU


Nenad Pajić i njegov brat Mladen, vlasnici mlina za preradu žitarica „Dukat“ iz Brodca, u kome je zaposleno 27 radnika, ovog ljeta su poljoprivrednim proizvođačima otkupljenu pšenicu plaćali po 31 pfenig po kilogramu, što je bila i najbolja otkupna cijena kada su u pitanju mlinovi u Semberiji. Pajići su se rukovodili cijenom pšenice u regionu, prije svega, u Mađarskoj i Srbiji, računajući, naravno i transportne troškove. Ovakvim gestom pobrali su simpatije poljoprivrednika, ali kažu da nisu željeli time nikome da se zamjere, već su išli na to da ispoštuju neku maksimalnu otkupnu cijenu koju oni u tom trenutku mogu isplatiti.

Pajići se već dvadeset i jednu godinu bave mlinskoprerađivačkom djelatnošću i proizvodnjom stočne hrane.

Jednodnevni kapacitet mlina je, kako kaže Nenad, 55 tona, koliko mogu u jednom danu da prerade pšenice ili kukuruza. Ocjenjujući kvalitet pšenice iz ovogodišnjeg roda, koju je mlin „Dukat“ otkupio od semberskih proizvođača, Nenad kaže da je hektolitarska masa pšenice bila zadovoljavajuća.

„Mi nemamo dovoljno smještajnih kapaciteta za pšenicu, te smo mnoge poljoprivrednike morali vratiti i oni su otišli u druge mlinove. Trudimo se da proširimo kapacitet svog mlina izgradnjom novih magacina i silosa“.

Osim pšenice, Pajići otkupljuju i kukuruz, ječam, proizvode koncentrate i stočnu hranu. Brašno iz mlina „Dukat“ prodaje se na bosanskohercegovačkom tržištu, ali se izvozi i u Makedoniju i Sloveniju. Lj.Lj.

Semberija info