Počela berba duvana


Prva berba, takozvani podbir duvana, kada se beru prva tri donja lista, već je počela na nekim semberskim njivama. Proizvođači duvana kažu da je razvoj biljaka dobro krenuo, ali da se već sada osjeća nedostatak vlage u zemljištu.

Borislav Krbanjević (71) iz Ljeljenče već godinama bere duvan. Kaže da je zadovoljan dnevnicom, jer se u ovim vremenima teško može zaraditi neka marka.

„Dnevnica iznosi 40 KM. Ustvari, dogovorimo se sa vlasnikom parcele. Naberemo 42 rama duvana i idemo kući. Imamo doručak i ručak. Na njivi provedemo šest do sedam sati. Mladi ljudi neće na njivu. Uvijek se nadaju da će roditelji i za njih povući“, kaže Borislav.

Čedo Gotovčević, direktor u bijeljinskom „Duvanu“, kaže da će ovo preduzeće prve količine ovogodišnjeg roda duvana početi otkupljivati tek sredinom avgusta.

„Što se tiče duvana, trebalo bi da padne dobra kiša. Slična situacija je i sa kukuruzom.  U ovoj godini „Duvan“ je ugovorio proizvodnju sa 95 kooperanata u Semberiji i Posavini. Zbog nedostatka rasada nisu zaisjane sve planirane površine. Ipak, očekujemo u ovoj godini da ćemo oktupiti oko 400 tona duvana“, kaže Gotovčević.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević