DR ALEKSANDRA RADOJČIĆ: TESTIRANjE GRAĐANA, OBAVLjA SE NESMETANO :: Semberija INFO ::

 

DR ALEKSANDRA RADOJČIĆ: TESTIRANjE GRAĐANA, OBAVLjA SE NESMETANO


Testiranje na virus korona u Bijeljini, obavlja se i dalje u skladu sa epidemiološkom procjenom i protokolima. Uzorci se šalju u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, a infektolog dr Aleksandra Radojčić je na konferenciji za novinare naglasila da se za pacijente kojima je potrebno bolničko liječenje, vrši testiranje brzim testovima.

Ona je dodala da je jutros, 13. jula, u Institut za javno zdravstvo RS, poslato 19 uzoraka, a svakodnevno se testira između 50 i 100 ljudi. Na pitanje novinara, da li među pozitivnim osobama ima i djece, dr Radojčić je rekla da među 160 aktivnih slučajeva virusa korona ima dvoje djece od šest i osam godina, koja imaju dobru kliničku sliku bez simptoma i tegoba.

U bolničkom karantinu je 14 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom i za sada su stabilni, a do sada je na virus korona u gradu testirano 1.926 ljudi. Dr Radojčić je, takođe, izjavila da su zdravstveni radnici, koji su bili pozitivni na virus korona, na prvom retestu negativni, a danas je urađen i drugi retest, te da se očekuje da će se vratiti na posao u narednih pet do sedam dana.

- Apelujem na sve nas da koristimo maske, držimo preporučenu fizičku distancu i da redovno peremo i dezinfikujemo ruke. Takođe, svako okupljanje sa većim brojem ljudi vodi nas sve u veliki rizik, tako da apelujem da se ne opuštamo, kako bismo imali pod kontrolom epidemiološku situaciju“, poručila je dr Radojčić.


Semberija info