OKRUGLI STO POSVEĆEN ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU :: Semberija INFO ::

 

OKRUGLI STO POSVEĆEN ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU


U organizaciji Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Bijeljine u Centru za kulturu održan je okrugli sto na temu  ,,Razvoj ženskog preduzetništva i primjeri dobre prakse na području grada Bijeljine“. Učesnici su razgovarali o trenutnom stanju i problemima koji ograničavaju razvoj ženskog preduzetništva, kao i preporukama za rad i saradnju nadležnih subjekata u cilju njihovog otklanjanja. 

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Bijeljine Slaviša Jovanović kaže da na području grada Bijeljine, kad je riječ o preduzetništvu, tek oko 10 odsto čine žene preduzetnice, te da, imajući u vidu jedan ogroman resurs ženske populacije u našem gradu, smatra da se ovoj problematici treba posvetiti adekvatna pažnja i da treba kreirati nove politike i programe za podsticaj ženskog preduzetništva.

-Vlada Republike Srpske je ove godine usvojila Nacrt strategije razvoja ženskog preduzetništva i mi se nadamo da će početkom 2019. godine Narodna skupština RS taj dokument usvojiti, kaže Jovanović, istakavši da je ovaj okrugli sto organizovan s ciljem da se povežu institucije na području grada Bijeljine koje se bave pitanjima razvoja privrede i otvaranja radnih mjesta.
​   
Prema riječima izvršnog direktora Gradskog zanatsko-preduzetničkog udruženja ,,Preduzetnik“ Milorada Stevića, živimo u društvu u kom još uvijek vladaju stereotipi prema kojima se žena gleda kao supruga, majka i domaćica.
-Žene su bezbroj puta pokazale da znaju, mogu i umiju, a organizovanjem ovakvih skupova ohrabrujemo  ih da se ne boje pokretanja vlastitog biznisa, te da je upornost najbitnija u svakom poslu, kaže Stević.
                                                                                                                                                 
 M.R.