PROSJAČENjE NA ULICAMA BIJELjINE :: Semberija INFO ::

 

PROSJAČENjE NA ULICAMA BIJELjINE


U Bijeljini se, uprkos akcijama i upozorenjima nadležnih, često mogu vidjeti oni koji prose. U prosjačenje su uključena i djeca. Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske često realizuju akcije s ciljem sprečavanja i suzbijanja prosjačenja na ulicama Republike Srpske, naročito u u proljećnom i ljetnjem periodu, jer je ova problematika tada i znatnije pojačana. Policijski službenici MUP-a Republike Srpske i u okviru redovnih aktivnosti preduzimaju mjere s ciljem sprečavanja prosjačenja na javnim mjestima.
Čest prizor u Bijeljini je ispružena ženska ruka, sa djetetom u krilu. U tom slučaju obično se od prolaznika traži 10 ili 20 feninga da se djetetu kupi hljeb ili mlijeko.

Djeca, obično traže sličan iznos, objašnjavajući da su gladni i da žele da kupe kiflu. U svakom slučaju važno je kod prolaznika izazvati sažaljenje da bi dobio novac.

Oni koji su uključeni u prosjačenje i ako se desi da budu opomenuti da to ne rade ili ako plate novčanu kaznu za taj prekršaj, često ponovo nastave da prose.

Podsjećamo, članom 26. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske propisana je novčana kazna u iznosu od 200 do 800 KM za lica koja prosjače ili navode drugog na prosjačenje, dok je za navođenje na prosjačenje maloljetnika, duševno oboljelog lica ili lica zaostalog u razvoju propisana novčana kazna od 400 do 1.200 KM ili kazna zatvora od 40 dana.

Semberija info