O DUALNOM OBRAZOVANjU U VISOKOM OBRAZOVANjU - Cilj je uskladiti obrazovanje sa potrebama tržišta :: Semberija INFO ::

 

O DUALNOM OBRAZOVANjU U VISOKOM OBRAZOVANjU - Cilj je uskladiti obrazovanje sa potrebama tržišta


U organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Grada Bijeljina danas je u Centru za kulturu održan Okrugli sto pod nazivom ,,Razvoj dualnog obrazovanja u Republici Srpskoj'' u okviru međunarodnog projekta ,,Erazmus+'' .
Na Okruglom stolu su učestvovati i predstavnici Privredne komore Republike Srpske, kao i predstavnik Ambasade Irana u BiH.

- Cilj Okruglog stola je da detektujemo kompanije u kojima će studenti, u bliskoj budućnosti, moći obavljati praksu. Do sada je praksa bila dio pilot projekta i obavljana je samo u završnim godinama fakulteta. Naš cilj je da studenti 60 posto vremena provedu u učionici, a 40 posto u kompanijama. Cilj je i otvoreno partnerstvo vlasti, privrede i institucija visokog obrazovanja'', pojasnio je Srđan Lalić, prorektor Univerzitata Istočno Sarajevo i koordinator projekta. On je naglasio da ovaj projekat dualnog visokoškolskog obrazovanja traje tri godine.

Ovaj projekat, kao izuzetno dobar, ocijenio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
- Ovo je jako dobro za naš grad, jer ćemo sarađivati sa fakultetima koji su na ovim prostorima, sa privredom i srednjim školama, a što će doprinijeti da se obrazuju oni kadrovi koji trebaju privredi. U tom smislu, mi ćemo kreditirati i pomoći da 20 studenata, po pet sa svakog fakulteta, budu primljeni volonterski u Gradsku upravu i da prođu sve strukture'', istakao je gradonačelnik Mićić.

Aleksandra Mihajlović Bijelić iz Privredne komore RS, kazala je da Privredna komora RS ima značajnu ulogu u povezivanju tržišta rada sa obrazovanjem.
- Privredna komora će organizovati obuku za mentore koji će dolaziti iz preduzeća i koji će biti zaduženi za učenike koji su na praksi. Do sada smo imali već dvije takve obuke'', kazala je Aleksandra Mihajlović Bijelić i istakla da je Privredna komora partner na projektu dualnog obrazovanja za visoko obrazovanje.

​Semberija info