POVJERENjEM PROTIV PREDRASUDA I DISKRIMINACIJE :: Semberija INFO ::

 

POVJERENjEM PROTIV PREDRASUDA I DISKRIMINACIJE


U okviru regionalnog programa  ,,Provođenje normi, mijenjanje stavova“, koji finansira Evropska unija, a provodi „UN VUMEN“, Udruženje žena Romkinja ,,Bolja budućnost“ iz Tuzle sprovodi projekat pod nazivom ,,Koristimo dostupne mehanizme kako bismo se zaštitili od nasilja i diskriminacije“.
 
Indira Bajramović, direktorica Udruženja ,,Bolja budućnost“, precizira da se ovaj projekat  realizuje u periodu od prvog maja 2020. godine do 30. aprila 2021. godine na lokaciji Bijeljine, Prnjavora, Vukosavlja i Kaknja, a partnerske organizacije na projektu su  Udruženje  ,,Romkinja“ Bijeljina, Udruženje ,,Romska djevojka- Romani ćej“ Prnjavor i Udruženje Romkinja Centar za majke ,,Nada“ Kakanj.
 
Na sastanku izgradnje povjerenja, održanom u Hotelu ,,Drina“ u Bijeljini, istaknuto je da se kao rezultat sprovođenja širokog spektra aktivnosti ovog projekta očekuje bolji pristup i poboljšanje pružanja usluga za žene iz manjinskih i ugroženih grupa.
 
-Mi u Udruženju žena Romkinja  ,,Bolja budućnost“ grada Tuzle zajedno sa našii partnerima u sprovođenju ovog projekta nastojaćemo da napravimo konkretne promjene na pojedinačnom, lokalnom i nacionalnom nivou, uz učestvovanje organizacija civilnog društva i predstavnika vlasti kako bi postigli rezultate koji se međusobno podržavaju i nadopunjuju, izjavila je Indira Bajramović. 
 
Sabira Hašimovi, predsjednica Udruženja žena ,,Romkinja“ , kaže da je ovo prvi sastanak i radionica u Bijeljini u  okviru ovog projekta , a da sa Udruženjem ,,Bolja budućnost“ imaju dobru dugogodišnju saradnju.
 
-Rezultati koje očekujemo je da pružaoci usluga imaju bolje razumijevanje o specifičnostima i potrebama žena koje dolaze iz grupa s nepovoljnim položajem  radi rješavanja i ublažavanja stigme i predrasuda povezanih s pružanjem usluga ženama i porodicama iz marginalizovanih zajednica. Pored toga, očekujemo bolju informisanost žena i djevojčica, uključujući one iz marginalizovanih grupa o dostupnosti mehanizma zaštite od nasilja u lokalnoj zajednici i kako mogu da im pristupe, kaže Sabira Hašimović .
 
Na sastanku povjerenja održanom u Bijeljini rečeno je da su romske ženske organizacije i aktivistkinje, članice ženske romske mreže,   osnažene i sposobne da utiču na lokalne i nacionalne politike vezane za prava Romkinja.
 
Semberija info