SAVA SEMBERIJA: POČELA PRERADA GRAŠKA :: Semberija INFO ::

 

SAVA SEMBERIJA: POČELA PRERADA GRAŠKA


Ovih dana zaposleni u Fabrici za preradu voća i povrća „Sava Semberija“  vrše preradu graška koji je proizveden na parcelama Poljoprivrednog dobra „Semberija“.

Stevo Filipović, direktor fabrike „Sava Semberija“ kaže da je početkom godine izvršen izuzetno kvalitetan remont postrojenja, nakon čega je uslijedilo vakumiranje kupusa i pakovanje kiselog kupusa u tegle koji je izvezen za Dubai.

„U međuvremenu smo počeli realizaciju „slatkog“ programa, ali i preradu graška. Ugovorili smo otkup između 150 i 200 tona graška od PD „Semberija“. Dobili smo kvalitetan grašak i dnevno prerađujemo petnaestak tona. Nakon graška, počećemo preradu boranije koju smo proizveli na njivama u vlasništvu „Save“, površine oko šest hektara, te boraniju koju je proizvela PD „Semberija“ na površini od devet hektara. Nadamo se da ćemo preraditi od 350 do 450 tona graška i boranije. Grašak nismo prerađivali još od 2017. godine. Naše opredjeljenje je da što više sirovine otkupimo od domaćih proizvođača“, kaže Filipović ističući da se samo manje količine sirovine uvoze iz Srbije.
 

Fabrika „Sava Semberija“ izmirila je sve obaveze prema dobavljačima sirovine u Semberiji, a u ovoj godini imaju potpisane ugovore o isporuci sirovine sa oko 200 poljoprivrednika.

U ljetnjim mjesecima „Sava“ će prerađivati višnju, krastavac, paradajz, papriku, cveklu i drugo povrće i voće. Planirano je da se preradi oko 8.000 tona sirovine, ali će sve zavisiti od prinosa i vremenskih uslova.
Filipović kaže da je „Sava Semberija“ otvorena za saradnju, kako sa svojim kooperantima, poljoprivrednicima iz Semberije, tako i sa lokalnom upravom i resornim ministarstvom u Vladi RS.

Semberija info