KOMBAJNERI SE SPREMAJU ZA ŽETVU: Kombajni već podmazani :: Semberija INFO ::

 

KOMBAJNERI SE SPREMAJU ZA ŽETVU: Kombajni već podmazani


Ovih dana većini kombajnera ruke su umazane tovatnom masti i uljem. Kako bi spremno dočekali početak žetve, koja je na pragu, najvažnije je, kažu, da kombajn bude spreman i da tokom sezone ne bude zastoja. Da bi krenuo u žetvu, kako tvrde iskusni kombajneri, neophodno je uložiti par hiljada maraka i to pod uslovom da je mašina u dobrom stanju.



Međutim, s kombajnom nikad ne možeš biti potpuno siguran. Često može da pukne neki dio, a ako taj rezervni dio nije na vrijeme nabavljen, odmah je zastoj, što ne bi smjelo da se dogodi, jer u žetvi je svaki sat važan. Inače, kako već par godina žetvu strnih žita u Semberiji često usporavaju kiše, kombajner ne bi smio da rizikuje i da ima problem s mašinom. S obzirom da u Semberiji ima dosta kombajna za pšenicu, žetva se završi i za desetak dana.

- Kako ne bi čekali da obave vršidbu mnogi semberski domaćini, koji imaju veće površine pod pšenicom, nabavljaju i kombajn, tako mogu da ovršu pšenicu kada je rod najbolji'', rekao je Ljubiša Stojanović iz Ljeljenče, koji godinama ima kombajn za pšenicu.
.
Upravo iz tih razloga je i Islamska zajednica u Bijeljini ove godine nabavila kombajn, jer, kako su nam potvrdili, za ovogodišnju žetvu imaju 250 dunuma pšenice i 100 dunuma ječma, pa je važno da u njive uđu onda kada je potrebno. Možda je kuriozitet, ali Islamska zajednica u Bijeljini već šestu sezonu bavi se poljoprivredom na svojim i iznajmljenim parcelama. Njihov kombajn je već spreman za žetvu.



- Nadamo se da će vrijeme poslužiti i nas i sve domaćine u Semberiji. Prvo ćemo da ovršemo sve sa naših njiva, a ako bude prilike radićemo i uslužno'', precizirali su iz Islamske zajednice Bijeljine.

Pod kojim uslovima će ove sezone kombajneri vršiti usluge, zvanično nije poznato, ali se pretpostavlja da će dosadašnjih 20 KM biti cijena za dunum ovršene pšenice, u šta je obično uračunata vršidba i prevoz do silosa.

Podsjećamo, u Semberiji je jesenas zasijano 11.600 hektara pšenicom, a ječmom 2.700 hektara.  

Semberija info - V. Zelenović