PRED ŽETVU STRNIH ŽITA: JEČAM ČEKA KOMBAJNE :: Semberija INFO ::

 

PRED ŽETVU STRNIH ŽITA: JEČAM ČEKA KOMBAJNE


Već su njive, zasijane ranim ječmom, uveliko zažutjele. Kako poljoprovrednici kažu zrenje ranih sorta ove žitarice u Semberiji usporile su kiše koje padaju i mnogo manje sunčanih sati.

-Ako se vremenske prilike poboljšaju i ako se zrno ječma dovoljno osuši, za očekivati je da kombajni uđu u njive već iza nedjelje, pogotovo u dijelovima gdje je zemljište kamenitije i ,,oštrije''. Ječam je dobro rodio, ali tamo gdje su baš klasovi teški i gdje su domaćini ,,dobro prihranili'' oluje i vjetrovi poobarali su stabljike. Tu će prinos sigurno biti smanjen i do 30 posto, a i rod će biti lošijeg kvaliteta. Važno je da ne bude mnogo kiše, jer u tom slučaju klasovi ječma mogu i proklijati. Ipak je najvažnije da ne bude grada i velikih vjetrova, a nikad se ne zna šta može da pogodi proizvodnju ,,u fabrici na otvorenom'', pojašnjavaju semberski poljoprivrednici.     

Kako je potvrdio Sreten Vučković, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Odjeljenju za poljoprivredu u bijeljinskoj Gradskoj upravi na području Semberije jesenas je zasijano 11.600 hektara pšenicom, a ječmom 2.700 hektara.

-Pod kukuruzom je 26.537 hektara, a povrće je na 4.090 hektara. U semberskom ataru soja je zasijana na 820 hektara'', precizirao je Vučković.
 
Semberija info