Bijeljina: Počela javna rasprava o rebalansu budžeta za 2018. i nacrtu budžeta za 2019. godinu - Nema povećanja plata i materijalnih troškova :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina: Počela javna rasprava o rebalansu budžeta za 2018. i nacrtu budžeta za 2019. godinu - Nema povećanja plata i materijalnih troškova


U velikoj sali zgrade gradske administracije u ponedeljak 3. decembra 2018. godine počela je javna rasprava u rebalansu budžeta za 2018. i nacrtu budžeta za 2019. godinu. Javna rasprava počela je sastankom predstavnika Odjeljenja za finansije sa direktorima i predstavnicima javnih ustanova i organizacija, a nakon što se javna rasprava obavi i sa ostalim korisnicima budžeta, očekuje se da do 15. decembra budu spremni prijedlozi za Skupštinu Grada.
Slavko Bašić, načelnik Odjeljenja za finansije, u uvodu je rekao da za rebalans i za nacrt budžeta važe preporuke Ministarstva finansija Republike Srpske, koje i daje saglasnost na prijedloge u vezi sa budžetom.
-Prilikom prvog ovogodišnjeg rebalansa nije bilo ograničenja od strane Ministarstva, ali sada su date preporuke koje se svode na to da nema povećanja plata i materijalnih troškova, čak i tamo gdje je došlo do proširenja kapaciteta i novih zapošljavanja, rekao je načelnik Bašić, dodavši da će biti moguće neke realokacije, ali samo ako bude dovoljno prihoda.
On je dalje rekao da budžet Grada Bijeljina za narednu godinu neće prelaziti 49 miliona KM, što vjerovatno neće biti dovoljno za realizaciju svega što bi trebalo uraditi. 
-Izgradnja kanalizacije je veliki teret i taj projekat treba da se završi u maju 2019. godine, zbog čega je, najvjerovatnije, potreban i kredit od oko pet miliona maraka. Dakle, možemo potrošiti samo onoliko koliko budemo imali. Iako je preporuka bila da se plate i materijalni troškovi smanje na nivo ranijih godina, u nacrtu budžeta za 2019. godinu nismo smanjivali, ali ni povećavali plate, rekao je Bašić.
Direktori i predstavnici javnih ustanova i organizacija upozorili su da postoje neplanirani problemi, kao što je havarija kotla u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“, zbog čega se nastava odvija uz skraćene časove. Iz Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ ponovili su da je došlo do proširenja kapaciteta i novih zapošljavanja, zbog čega su neophodno povećanje stavke za plate.
S druge strane, Profesionalna vatrogasna jedinica u 2018. godini ima nepotrošena novčana sredstva, planirana za nabavku neophodne opreme, a nisu potrošena zbog komplikacija oko  sistema javnih nabavki.

Izvor: Semberske novine