PRI KRAJU NASIP NA MAJEVIČKOM OBODNOM KANALU :: Semberija INFO ::

 

PRI KRAJU NASIP NA MAJEVIČKOM OBODNOM KANALU


Foto: Z.Kusmuk
U toku su završni radovi na izgradnji majevičkog obodnog kanala, a radovi se izvode prema Ugovoru o  izgradnji koji je potpisan 2018. godine.

Podjećamo da nekadašnji nasip na majevičkom obodnom kanalu nije mogao izdržati i podnijeti nalet vode tokom posljednjih katastrofalnih poplava koje su zadesile Semberiju.

Od tada pa do danas intezivno  se radi na zaštiti Semberije od poplava, što podrazumijeva nasipe na svim lokalitetima koji štite Semberiju od visokih vodostaja.

Ugovor o rekonstrukciju majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac u julu 2018. godine potpisali su  JU „Vode Srpske“ sa firmom „MG Mind d.o.o.“. 
Vrijednost ovog ugovora je 6.410.507 KM, a finansira se iz sredstava Evropske investicione banke u okviru projekta „Hitne pomoći i zaštita od poplava u Republici Srpskoj“.

Ugovor obuhvata rekonstrukciju obodnog kanala Majevica u dužini od 11 kilometara: ojačavanje dna kanala armirano betonskim pragovima, sanaciju obale i rekonstrukciju kaskada, nadvišenje krune nasipa na tri lokacije u ukupnoj dužini od sedam kilometara, izgradnju servisnog puta duž nasipa u dužini od pet kilometara, sanaciju objekata za odvodnju vode i regulaciju riječnog korita na ušću.

Ugovor obuhvata i rekonstrukciju glavnog obodnog kanala (GOK) u dužini od 615 metara, uključujući i nadvišenje nasipa u dužini od 600 metara, izgradnju nove dionice nasipa u dužini od 200 metara i podizanje nivoa puta između dva nasipa.

Rekonstrukcija obodnog kanala Glogovac u dužini od dva kilometra podrazumijeva ojačavanje dna kanala armirano betonskim pragovima, armiranje obala, rekonstrukciju nasipa, potpornih zidova, stepeništa i podizanje niova makadamskih i asfaltiranih servisnih puteva, sanaciju objekata za odvodnju vode.

Na kanalu Drina – Glogovac biće izvršena rekonstrukcija ušća u obodni kanal Glogovac u dužini od 160 metara i podizanje niova makadamskog puta za 30 centimetara duž kanala u ukupnoj dužini od 1,2 kilometra.         

Semberija info (Z.Kusmuk)