Bijeljina: Do proljeća sledeće godine Dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina: Do proljeća sledeće godine Dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju


Krajem prvog kvartala naredne godine u Bijeljini će biti završen Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju, saopšteno je juče nakon završne konferencije projekta „Korak do cilja“.
- Danas su predstavljeni završni radovi na opremanju Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama koji je u velikoj mjeri opremljen zahvaljujući donacijama, a nalazi se u sklopu nove zgrade Centra za socijalni rad - naveo je direktor Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić
.
Prema njegovim riječima, na donatorskoj večeri prikupljeno je oko 18.600 konvertibilnih maraka, donacija UNDP-a je oko 35.000 KM, dok je oko 20.000 KM utrošeno iz gradskog budžeta.
- Očekujemo da se u budžetu Grada za narednu godinu planiraju sredstva za zapošljavanje novih radnika  koji će raditi u Dnevnom centru, a to su logopedi, defektolozi, psiholozi i medicinski radnici - pojasnio je Sofrenić, ističući da na području Grada trenutno postoji evidentirano oko 200 djece sa poteškoćama u razvoju.
Predstavnik Udruženja za pomoć mentalno oboljelim licima „Nada“ Vesna Savić navela je da je projekat „Korak do cilja“ bio usmjeren na unapređenje položaja djece sa poteškoćama u razvoju, a da je glavna aktivnost bilo opremanje Dnevnog centra.
Ovaj projekat realizuje se u okviru Programa lokalne demokratije za Zapadni Balkan (ReLOad) koji finansira Evropska Unija. 
- Ispunili smo očekivanja i u cjelini tehnički i didaktičkim materijalom opremili Dnevni centar. Takođe, organizovane su i logopedske i defektološke radionice, kao i radionice podrške roditeljima  na kojima su predavači bili psihilozi, pedijatri i socijalni radnici - istakla je Savićeva.
U ovom Centru biće omogućen dnevni boravak za djecu sa poteškoćama u razvoju, različiti vidovi radno-okupacionih aktivnosti, kao i logopedski i drugi tretmani neophodni djeci. Dnevni boravak će moći da koristi oko 30-oro djece, a u planu je i proširenje u skladu sa potrebama.
Predstavnici Centra za socijalni rad su podsjetili i da je za izgradnju prostorija Dnevnog centra dragocjena bila i donacija Vlade Japana od oko 400.000 KM. 
Viši projektni koordinator za dodjelu grantova u projektu ReLOad iz UNDP-a Sanja Bokun navela je da se ovaj projekat, osim u Bijeljini,realizuje u još 20 jedinica lokalne samouprave u BiH.
- Projekat ReLOad u Bijeljini finansirala je Evropska Unija, a sufinansiran je grantom Gradske uprave koji se dodjeljuje organizacijama civilnog društva u iznosu od 30 odsto - istakla je Bokun, pojašnjavajući da je u Bijeljini izdvojeno ukupno oko 187.000 KM za šest projekata organizacija civilnog društva.

​Izvor: Grad Bijeljina