U OKVIRU KAMPANjE “ISKLjUČIMO NASILjE NAD ŽENAMA I DJEVOJČICAMA ZAJEDNO” - U BIJELjINU STIŽE UN WOMEN BiH NARANDžASTI AUTOBUS :: Semberija INFO ::

 

U OKVIRU KAMPANjE “ISKLjUČIMO NASILjE NAD ŽENAMA I DJEVOJČICAMA ZAJEDNO” - U BIJELjINU STIŽE UN WOMEN BiH NARANDžASTI AUTOBUS


Svake godine širom svijeta, od 25. 11, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. 12, Međunarodnog dana ljudskih prava, provodi se kampanja ‘16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja’, koja za cilj ima podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama. Ove godine, UN Women BiH, kao dio globalne akcije provodi kampanju “Isključimo nasilje zajedno nad ženama i djevojčicama” u osam bh. gradova, uključujući i Brčko.

S ciljem animiranja javnosti, kampanja je osmišljena tako da Narandžasti UN Women autobus nudi besplatnu loko vožnju, u kojem građani i građanke imaju priliku u direktnom razgovoru sa predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija, saznati više o vrstama nasilja, načinima sprečavanja i zaštiti onih koji su preživjeli nasilje.

 Nakon Livna, Bihaća, Banja Luke i Brčkog, narandžasti UN Women autobus, 3.12. 2018. dolazi u Bijeljinu. 

 U Ulici Vuka Karadžića (pored zgrade Suda) u Bijeljini u 10:15 sati su planirane su izjave za medije, a prisutnima će se obratiti:

·         Ljubica Mlađenović, šef Odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti Bijeljine

·         Erma Mulabdić, predstavnica UN Women BiH

·         Predstavnici policije, Centra za socijalni rad, zdravstvenih institucija, NVO sektora

 
Dva dana, 3. i 4. 12., autobus će voziti u Bijeljini. Prvi dan vozit će na relaciji Bijeljina - Dvorovi od 7:30 do 10.00 sati, i na relaciji Bijeljina – Tropik od 12 do 15.30 sati. Naredni dan, 4.12.  autobus će voziti kombinovano, na relacijama Bijeljina - Zagoni i Bijeljina – Pučile od 7.30 do 14.30 h.

Nakon Bijeljine, autobus putuje u Istočno Sarajevo, Mostar i Sarajevo.