I ADVOKATI OSJEĆAJU POSLjEDICE PANDEMIJE :: Semberija INFO ::

 

I ADVOKATI OSJEĆAJU POSLjEDICE PANDEMIJE


Bijeljinski advokati, koji su članovi  Advokatske komore  Republike Srpske, očekuju da će od 15. maja, nakon skoro dvomjesečne pauze, početi zakazivanja rasprava u sudovima, te da će od prvog juna biti normalizovan rad svih sudova, uz poštovanje neophodnih mjera zaštite zdravlja, kao što je socijalna, odnosno fizička distanca u sudnicama i u advokatskim kancelarijama.
 
Đorđe Vasić, član Izvršnog odbora Advokatske komore RS i predsjednik Zbora advokata Bijeljina, koji okuplja oko stotinu advokata sa područja Bijeljine, Brčkog, Lopara i Zvornika, kaže da od sredine marta nisu održavana čak ni hitna suđenja, jer u većini sudova nisu bili obezbijeđeni neophodni uslovi za rad u vrijeme pandemije virusa korona.

-U ovom slučaju pravo na život i zdravlje bili su važniji od bržeg i efikasnijeg suđenja u sudovima. Mi, advokati, u tom vremenskom periodu nismo primali klijente, niti smo išli na suđenja. U međuvremenu je omogućena dostava pošte u zgradi suda, tako da se postepeno ublažavaju mjere koje su dva mjeseca bile na snazi. Svaki sud će, na osnovu prostornih uslova za rad kojima raspolaže, pripremiti se za nastavak rada. Neki  sudovi imaju mogućnost da ispune sve neophodne uslove, a neki sudovi će morati da iznalaze najpovoljnija rješenja za nastavak rada“, kaže advokat Vasić.

 Vasić ističe da su i advokati, kao i sve druge profesije, osjetili šta znači  dvomjesečni prekid rada.

-Advokatska komora Republike Srpske ima Fond solidarnosti za pomoć advokatima. Izvršni odbor Komore će razmotriti  stanje i utvrditi da li je nekome od advokata neophodna finansijska pomoć. U međuvremenu su advokati bili oslobođeni obaveze izdvajanja članarine u iznosu od 50 konvertibilnih maraka, jer se i na taj način željela olakšati njihova trenutna pozicija“, izjavio je advokat Đorđe Vasić.

Semberija info (Lj.Ljubojević)