OBILjEŽENO 28 GODINA OD STRADANjA PRIPADNIKA JNA U TUZLI :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO 28 GODINA OD STRADANjA PRIPADNIKA JNA U TUZLI


Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu na groblju Pučile, obolježeno je 28 godina od stradanja 54 pripadnika JNAna Brčanskoj malti  u Tuzli,  koje su, dok su se mirno povlačili iz kasarne, ubile paravojne muslimanske formacije. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, istakao je da, „nažalost, još niko nije pravosnažno osuđen za zločin u Tuzli“.

-U ovom zločinačkom poduhvatu,  paravojne muslimanske formacije ubile 54 su vojnika JNA, koji su se mirno povlačili iz kasarne, 44 je ranjeno, a 78 je bilo zarobljeno, od kojih su petoricu ubili. Odgovornost za ovaj unaprijed dobro planiran i pripreman zločin je na tadašnjim vlastima opštine Tuzla koje su garantovale bezbjedan izlazak pripadnicima JNA iz grada“, rekao je Milunović. Predsjednik BORS  general Milomir Savčić naglasio je da su „pripreme za obračun sa srpskim narodom u Tuzli, počele i prije 15. maja“.
 

-Za obračun sa pripadnicima JNA pripreme za obračun su, takođe, počele mnogo prije 15. maja, a podsjetiću da je 5. aprila u Tuzli bilo naoružano 2. 200 pripadnika policije, organizovanih u 37 policijskih jedinica ratne milicije, kao i veći broj jedinica Teritorijalne odbrane. Napad na Tuzlnsku kolonu je sraman i kukavički čin, jer su napadnuti i ubijani ljudi koji su mirno napuštali Tuzlu“, rekao je general Savčić. Radojica Ilić, preživjeli učesnik kolone, rekao je da i 28 godina poslije, Tužilaštvo nije odradilo svoj posao.

-Kako godina za godinom prolazi, sve je manje nade da će pravda ugledati svjetlost dana. Pravdu čekamo, a tražimo i da se ovaj dan obilježava na mjestu gdje se zločin dogodio“, rekao je Ilić i naglasio je da nadležne istitucije moraju pokrenuti predmet sa mrtve tačke. Iz  Zavičajnog udruženja Tuzlaka ističu da postoje brojni dokazi da su policijske snage Tuzle, TO i „Patriotske lige“, izvršile klasičan ratni zločin u koji je bilo uključeno i tadašnje rukovodstvo grada, a jedan od dokaza je dugo skrivanje masovne grobnice na tuzlanskom groblju „Trnovac“ u kojoj su bili posmrtni ostaci ubijenih pripadnika JNA.

-Za ovaj zločin, do danas, niko nije kažnjen, iako se tačno znaju imena i prezimena ideologa, nalogodavaca i izvršilaca masakra.Zločin i dalje traje, jer svi znamo da se 15. maj u Tuzli i dalje obilježava kao „Dan odbrane“, rekli su predstavnici Udruženja i naglasili da je nedopustivo da se  nevine žrtve proglašavaju za agresore, a zločinci slave kao heroji.
 

- Apelujemo na nadležne u RS, BiH, Srbiji i međunarodne pravosudne institucije, da pokrenu novu istragu protiv odgovornih za zločin nad pripadnicima JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine“, poručili su predstavnici Udruženja.

Semberija info