TUZLANSKA KOLONA :: Semberija INFO ::

 

TUZLANSKA KOLONA


Prošlo je 28 godina od strašnog zločina nad kolonom Jugoslovenske narodne armije 15. maja 1992. godine u Tuzli, kada je u mirnom i dogovorenom izlasku iz kasarne "Husinska buna" u zasjedi ubijeno najmanje 54 i ranjeno najmanje 50 pripadnika JNA. Za ovaj zločin, sve do danas, niko nije kažnjen, iako se tačno znaju imena i prezimena ideologa, nalogodavaca i izvršilaca masakra na Brčanskoj malti.
 
Skoro tri decenije kasnije, zločin i dalje traje, jer se u samoj Tuzli 15. maj i dalje obilježava kao "dan odbrane", nevine žrtve proglašavaju se za agresore a zločinci slave kao heroji!
 
Brojni su dokazi da su policijske snage Tuzle, Teritorijalne odbrane i Patriotske lige, 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti izvršile klasičan ratni zločin u koji je bilo uključeno i tadašnje rukovodstvo Grada Tuzla. Takav dokaz je, na primjer, dugo skrivanje masovne grobnice na tuzlanskom groblju "Trnovac" u kojoj su bili posmrtni ostaci stradalih pripadnika JNA. Postoje i brojna svjedočenja i dokumenta o pripremi i sprovođenju zločina koja, namjerno ili ne, do sada nisu korištena u istragama protiv osumnjičenih za napad na Tuzlansku kolonu. Zbog svega toga, sve dosadašnje istrage, optužnice i sudski procesi za zločin nad Tuzlanskom kolonom mogu se posmatrati kao farsa koja je imala za cilj da zločinci izbjegnu zasluženu kaznu.
 
Vodeći se načelom da odgovornost za počinjeni zločin nikada ne zastarjeva, Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini apeluje na nadležne organe Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i međunarodne pravosudne institucije, da pokrenu novu istragu protiv odgovornih za zločin nad pripadnicima JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine. Nevine žrtve još čekaju pravdu!
 
Takođe, pred sudom pravde potrebno je ispitati i odgovornost za etničko čišćenje srpskog naroda u Tuzli i sa područja cijele tuzlanske regije odakle je protjerano 85.000 Srba. Licemjerno je što u Tuzli i danas ponosno ističu navodnu multietničnost tog grada, a prava istina je da je današnja Tuzla - grad bez Srba. O tome ubjedljivo govore statistički podaci popisa stanovništva 1991. i 2013. godine, kolektivno sjećanje srpskog naroda tuzlanske regije, kao i novi dokumenti i dokazi o zločinu na Brčanskoj malti, te brojnim drugim zločinima nad Srbima i progonu Srba u Tuzli i tuzlanskoj regiji.
 
Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini