ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA ZADOVOLjAVAJUĆA :: Semberija INFO ::

 

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA ZADOVOLjAVAJUĆA


Štab za vanredne situacije održao je 11. maja, 43. sjednicu, uz konstataciju da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća. Na području Bijeljine do sada je bilo 13 osoba pozitivnih na virus korona, 10 se oporavilo,  dvije osobe su preminule, a jedno lice koje je pozitivno na virus korona, nalazi se u Domu učenika. Bolnički karantin je prazan, u bolničkoj izolaciji imamo 13 osoba, u kućnoj izolaciji sedam. U karantinu u OŠ „Vuk Karadžić“ se nalaze 43 osobe, pod stručnim nadzorom je 341 osoba, a na Rači se nalazi još jedno lice.

-Zahvalni smo našim građanima koji su pokazali da su disciplinovani, što je najvažnije za stabilnost epidemiološke situacije. Vjerujemo da će se savjeti struke poštovati i dalje, jer je virus i dalje prisutan u zajednici“, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić. On je istakao da je pored zdravstvenih ustanova, Gradska uprava činila sve u svojoj nadležnosti da se spriječi širenje epidemije.

-Preduzeće „Eko zaštita“ izvršila je dezinfekciju u 300 objekata, „ Vodovod i kanalizacija“ je dva puta izvršio dezinfenkciju u 272 ZEV-a, „Komunalac“ je četiri puta izvršio pranje i dezinfekciju ulica na području cijelog grada. Sve ovo je doprinijelo stabilnosti epidemiološke situacije. Odsjek za civilnu zaštitu je do sada podijelio 31. 620 maski, plus 7. 000 od Crvenog krsta. Pored toga, obezbijedili smo i 3. 330 zaštitnih odijela za ustanove kojima je to trebalo, kao i našim zdravstvenim ustanovama i  6.120 pari zaštitinih rukavica. Dječijim vrtićima smo uručili sredstva za dezinfekciju koja smo dobili od Ambasade Amerike. U okviru socijalnog programa smo podijelili više od 2. 000 paketa, kompanija Mihajlović je donirala 500, mi smo kupili 650 a dobili smo i od drugih donatora kao što su Karitas, Američka Ambasada, a i Centar za socijalni rad je podijelio oko 500 paketa“, pojasnio je Mićić. On je istakao da je Komunalna policija izvršila 2. 228 kontrola lica u samoizolacija, od kojih  veoma mali broj lica nije poštovao mjere.

-Poštujemo sve odluke Republičkog štaba i samim tim i odluku o početku rada ugostiteljskih objekata uz poštovanje propisanih mjera. Policijski čas je i dalje na snazi do 22 časa i ne smije se kršiti. Ukoliko situacija ostane neprimijenjena, odnosno stabilna epidemiološka situacija, moći će se razmišljati o ukidanju karantina. Još uvijek je veoma komplikovan prelazak granice, jer je još uvijek na snazi naredba da se mora priovesti 14 dana u karantinu. Naš štab izuzima iz odluke trudnice sa visokom trudnoćom i žene sa malom djecom, a svi ostali moraju poštovati odluku.  Ukoliko bude drugačijih odluka na republičkom nivou, mi ćemo ih poštovati i odmah primijeniti“, rekao je Mićić. Na pitanje, šta sa testiranjem studenata koji studiraju u Srbiji, gradonačelnik Mićić je rekao da očekuju da se tokom dana očituje Republički štab.

-Očekujemo uputstvo Republičkog štaba, a očekujemo da cijena bude prihvatljiva. Grad je spreman da, kao i prethodnih godina, bude finansijski uz naše studente“, poručio je Mićić.