Gradonačelnik Mićić na obilježavanju Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji :: Semberija INFO ::

 

Gradonačelnik Mićić na obilježavanju Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji


Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić prisustvovao je 25. novembra obilježavanju stote godišnjice prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji nakon Prvog svjetskog rata. Obilježavanju ovog velikog istorijskog jubileja prisustvovao je i državni vrh Republike Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Narodne Skupštine Majom Gojković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, brojni ministri iz vlada Srbije i Vojvodine, ambasadori, gradonačelnici i predstavnici gradova i opština iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Grčke i drugih zemalja.

Središnji događaji tog dana u Novom Sadu bili su otvaranje Muzeja prisajedinjenja, otkrivanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu na Trgu Republike i svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu.

- Novi Sad je ponosan što je dobio ovaj spomenik, kao trajno svedočanstvo o jednom velikom vladaru i Velikom ratu iz kojeg je naš narod izašao kao pobednik, ali sa tugom koju čitav vek nosi zbog golgote kroz koju je prolazio, zbog više od milion i dvesto hiljada naših junaka koji su zaspali večnim snom. Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću podseća na ponos i čast srpskog naroda, na one koji su proživeli pakao Prvog svetskog rata, jer su branili svoju zemlju da bismo mi danas mogli da živimo u slobodi - naglasio je Miloš Vučević.
Brojnim građanima, kao i predstavnicima države Srbije, diplomatskog kora, prijateljskih gradova iz regiona i svijeta, obratio se i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

- Vojvodina nikada nikom drugom do Srbiji neće pripadati. Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ali Srbiju nikada niko nije uspeo da pokori, pa neće ni oni koji to danas pokušavaju. Danas na ovom slobodnom komadu naše zemlje poručujemo da ćemo se boriti za svaki novi put, za svaku fabriku, za znanje i život dostojan potomaka ljudi koji su nam izborili slobodu, znajući da nastavljamo svetu nit koju su nam ostavili. Sa ljubavlju i entuzijazmom gradićemo Srbiju koja brine za sve svoje građane, bez obzira na njihovu veru i poreklo, koja će imati nova rešenja za stare probleme - poručio je predsjednik Vučić.
U programu obilježavanja vijeka od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji učestvovali su hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, orkestar Garde vojske Srbije, Beogradska filharmonija, Vojvođanski simfonijski orkestar i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta, a odlomak iz govora kralja Petra I Karađorđevića vojsci u Prizrenu interpretirao je glumac Lazar Ristovski.