BIJELjINA - ODSJEK ZA CIVILNU ZAŠTITU: KARANTIN FUNKCIONIŠE U SKLADU S PROPISIMA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA - ODSJEK ZA CIVILNU ZAŠTITU: KARANTIN FUNKCIONIŠE U SKLADU S PROPISIMA


Bijeljina je bila jedna od prvih lokalnih zajednica koja je uspostavila lokalni karantin za smještaj građana koji u Republiku Srpsku dolaze iz drugih zemalja, a u prvim danima u ovaj karantin su smještani i građani koji su prekršili naredbu o kućnoj izolaciji.

Karantin je prvobitno bio u sportskoj sali pri Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, a zbog potrebe da se povećaju kapaciteti, proširen je i na objekat škole. Zaključno sa 4. majem, kroz karantin je prošao ukupno 181 građanin, a trenutno je ovdje, pod dvadesetčetvoročasovnim medicinskim nadzorom, smješteno 45 građana. Za fizičko obezbjeđenje zadužena je Policijska uprava, a logističku podršku obezbjeđuje gradski Odsjek za civilnu zaštitu, odnosno, Gradska uprava Grada Bijeljina.

Za održavanje lične higijene na raspolaganju je šest kabina za tuširanje sa toplom vodom u sportskoj sali (tri muške i tri ženske) i 35 ve-ce kabina (od toga 15 u sportskoj sali), a za potrebe karantina kupljene su nove posteljine i dušeci. Pri spremanju hrane vodi se računa o njenom kvalitetu, ali i vjerskim propisima svih konfesija, a na zahtjev vjernika muslimanske vjere obezbijeđena je i posebna prostorija za obavljanje njihovih vjerskih obreda. Testiranje na virus se vrši sedam dana od dolaska građana  u karantin, što je uslovljeno periodom inkubacije potrebnim za ispravno testiranje, ali i naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije. S obzirom na to da su svi rezultati testova do sada bili negativni, građani su nakon karantina upućivani u kućnu izolaciju, a u slučaju eventualnog pozitivnog rezultata, zaraženi će biti poslati u karantin u Domu učenika.

- Uz svo razumijevanje da građanima nije prijatno da provode vrijeme u karantinu odvojeni od porodica, ističemo da je prvi zadatak zaštita zdravlja stanovništva, a mjera karantina je propisana odlukom Republičkog štaba. Trudimo se da im što više olakšamo karantinske dane, ali istovremeno ističemo da je lična higijena i urednost postelje dužnost samih građana koji su ovdje smješteni, a dužnost lokalne uprave je održavanje higijene prostora – poručuju iz gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu.

​Grad Bijeljina