Uspješan projekat Poljoprivredne škole: Đaci proizvode sir i peciva, u planu proširenje :: Semberija INFO ::

 

Uspješan projekat Poljoprivredne škole: Đaci proizvode sir i peciva, u planu proširenje


Poljoprivredna škola u Bijeljini dobila je u školskoj 2017/2018. godini opremu za izvođenje praktične nastave za smjerove pekar i prehrambeni tehničar, a učenici i profesori veoma brzo su uspjeli da pokrenu organizovanu proizvodnju i sada isporučuju kifle za jednu pekaru, a imaju kupce i za meke sireve.
 
Profesor praktične nastave Spomenka Domuz kaže da je do prošle godine u učionici mogla samo da objašnjava Zakon o zaštiti na radu ili o higijenskoj zaštiti radnika, ali da je praktična nastava bila nemoguća.
 
,,Ja vodim radionicu za proizvodnju sira i njeno formiranje je omogućilo da djecu podijelimo u više grupa, da svaki učenik može da prođe svaku radnu operaciju i da bude siguran da može da napravi određeni proizvod. Djeci je zanimljivo, stiču samopouzdanje jer vide rezultat svog rada, a mi smo sigurni da spremamo dobre radnike za tržište'', kaže Domuz.
 
Ona je istakla da u okviru Poljoprivredne škole postoji farma na kojoj učenici drugih smjerova obavljaju praksu, te se mlijeko sa ove farme prosljeđuje direktno za proizvodnju sira. Osim toga, sa pekarom koja se nalazi u školskom dvorištu, u kojoj đaci kupuju užinu, dogovoreno je da otkupljuje kifle proizvedene na praktičnoj nastavi.
 
,,Za pekaru pripremamo kifle, dok u sirarskoj proizvodnji dobijamo nekoliko vrsta sireva. To su meki sirevi sa kraćim rokom trajanja, ali u okviru projekta dobili smo i dvije komore za zrenje, pa krajem mjeseca očekujemo prve polutvrde i tvrde sireve'', naglasila je Domuz.
 
Ona je rekla da su se u školi dugo borili za dobijanje opreme za pekare i prehrambene tehničare, ali da su obilazili i druge škole u Bosni i Hercegovini, kako bi usvojili iskustva. Poljoprivredne škole u Prijedoru i Banjaluci uspijevaju da ostvare i profit, te imaju sopstvene žiro-račune.
 
,,Škole u Prijedoru i Banjaluci koje smo posjetili dugo se bave praktičnom nastavom i one su se vremenom izborile za dobijanje računa na koje im liježu sredstva od plasmana proizvoda, što je i naš dugoročni cilj. Ta sredstva možemo kasnije upotrijebiti za unapređenje radionica, za nabavku novih uređaja, sirovina i repromaterijala, a novac koji preostane iskoristili bismo za dječije i stručne ekskurzije, posjetu radnim organizacijama i drugo'', istakla je Domuz.
 
Luka Đurkić, učenik prvog razreda Poljoprivredne škole, smjer Pekar, kaže da se njegova porodica bavi proizvodnjom peciva, ali da je tek na praksi u školi shvatio da nije riječ o komplikovanom poslu.
 
,,Na praktičnoj nastavi u školi naučio sam mnogo toga o pekarstvu. Sada mi je jasan cijeli proces, od pripreme tijesta, preko fermentacije, do pakovanja i transporta'',  naglasio je Đurkić.
 
Bijeljinski učenici Poljoprivredne škole i njihovi profesori nastaviće da se trude da sir i peciva dospiju do što većeg broja kupaca, a u planu im je da pokušaju da konzervišu povrće koje drugi đaci proizvode na oglednim površinama.
 
Poljoprivredna škola u Bijeljini dobila je opremu za izvođenje praktične nastave za pekare i prehrambene tehničare posredstvom programa ,,Prilika plus'', a vrijednost opreme je 85.000 KM. Projekat sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a finansira Vlada Švajcarske.
 
A.Lj.