Bijeljina bez novozaraženih kovidom-19 :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina bez novozaraženih kovidom-19


Bolnički karantin je trenutno bez pacijenata, a epidemiološka situacija u Bijeljini je i dalje stabilna, bez novih slučajeva zaraze virusom korona – potvrdili su predstavnici JZU „Sveti Vračevi“ na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Do sad je u Semberiji testirano ukupno 351 lice na kovid-19 od kojih je 11 bilo pozitivno na virus. Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske očekuju se rezultati analiza za još šesnaest osoba.

Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina pod stručnim nadzorom u samoizolaciji nalazi se 328 lica, a u karantinu u OŠ „Vuk Karadžić“ smješteno je 25 lica. Karantin pri Domu učenika je bez pacijenata, jer i dalje nema novih registrovanih slučajeva kovidom-19, dok je u tranzitnom karantinu na Rači trenutno smešteno šest osoba.

U protekla 24 časa granični prelaz Rača prešlo je 227 vozila, a Pavlović most 46 vozila. Policijska uprava Bijeljina je izdala četiri prekršajna  naloga za lica koja su se kretala za vrijeme policijskog časa, kao i jedan prekršajni  nalog za lice starije od 65 godina koje je kršilo zabranu kretanja.

Na Gradskom štabu za vanredne situacije načelnik Odjeljenja komunalne policije Ratomir Draganić istakao je da su komunalni policajci od početka vanrednog stanja izvršili 1734 kontrole lica u samoizolaciji, od kojih 48 u protekla 24 časa, kada su sva lica su pronađena na adresi.

Odjeljenje za inspekcijske poslove izvršilo je ukupno 846 kontrola koje se odnose na provođenje mjera Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije, kao i na zaključke Vlade RS. Tržišna inspekcija je u skladu sa propisima donijetim za vrijeme vanrednog stanja, prekršajnim nalozima (od 200-1000 KM) sankcionisala sedam privrednih subjekata i dva fizička lica koji nisu poštovali pomenute naredbe i zaključke. Gradski sanitarni inspektori do sada su izdali 189 rješenja o izolaciji, tri rješenja u protekla 24 časa.

Kol-centar je imao 12 poziva, od toga su realizovana tri zahtjeva za dostavom, a ostalih devet poziva se odnosilo na informacije, podizanje penzija i pozive lica koja ne spadaju u starosnu grupu lica starijih od 65 godina, penzionere, invalidna lica, samce, trudnice i hronične bolesnike.

U slučaju potrebe za montiranjem pokretne bolnice koju je kupila Vlada RS, naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije Odjeljenje za inspekcijske poslove je zaduženo da hipodrom na Obriježi privede namjeni, odnosno obezbijedi sve neophodne infrastrukturne priključke i ovu lokaciju stavi u funkciju.

GRAD BIJELjINA