Bijeljinci se žale na zagađenje vazduha :: Semberija INFO ::

 

Bijeljinci se žale na zagađenje vazduha


Iako je sezona grijanja praktično tek počela, građani Bijeljine žale se na kvalitet vazduha. Zagađenje se povećava zbog velikog broja kotlovnica koje koriste ugalj za grijanje stambenih i poslovnih objekata, ali i ogromnog broja motornih vozila. Nadležni tvrde da se mjerenje aerozagađenja svakodnevno vrši, da su svi parametri u granicama zadovoljavajućih i da Semberci nemaju razloga za brigu.

Smog predstavlja problem svim građanima, a naročito astmatičarima i hroničnim bolesnicima kojima otežano disanje ugrožava zdravlje. Aerozagađenje je najizraženije ujutro od 6 do 8 časova i uveče od 18 do 21 čas. 

Mjerenja aerozagađenja svakodnevno vrši Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske. Automatske stanice mjere koncentraciju sumpordioksida, ugljenmonoksida, čađi, lebdećih čestica.

 "Koncentracije se nisu značajnio promjenile u odnosu na granične godišnje vrijednosti za sve polutante. Jedino je došlo do malog povećanja čađi i lebdećih čestica, a jedan od uzroka su meteorološki uslovi. Vremenske prilike su takve da je temperatura visoka za ovo doba godine", izjavila je Suada Popović, samostalni stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Bijeljina.

Ekolozi smatraju da je neophodno pooštriti zakonsku regulativu u ovoj oblasti.

"Dok se ne donesu neki zakonski akti o zabrani slobodne prodaje uglja koji ima visok procenat sumpora, dokle god je ta vrsta uglja na slobodnom tržištu, jedino što mi možemo je da apelujemo na građane, ali ništa ne možemo konretno uraditi bez strogih propisa", ističe Snežana Jagodić Vujić, predsjednica Ekološkog udruženja Ekoput.

U Bijeljini nema velikih industrijskih zagađivača, a dva inspektora kontrolišu mala i srednja preduzeća koja su obavezna da u svom poslovanju ispune uslove iz ekološke dozvole. Zagađenje vazduha moglo bi se izbjeći, upozoravaju stručnjaci, prelaskom na alternativne izvore energije kao što su gas i geotermalna voda.

Izvor: RTRS/Info Bijeljina