Uskoro Sajam srednjih škola i zanimanja :: Semberija INFO ::

 

Uskoro Sajam srednjih škola i zanimanja


Gradska uprava Grada Bijeljina, u saradnji Omladinskim komunikativnim centrom Banjaluka, 23. novembra ove godine četvrti put organizuje Sajam srednjih škola i zanimanja. Sajam će, kao i prethodnih godina, biti održan u sportskoj sali Gimnazije „Filip Višnjić“ sa početkom u 10,00 časova.
Prelaz iz osnovne u srednju školu važan je životni događaj, a time i stresan period, kako za djecu, tako i za roditelje. Izbor škole, a samim tim obično i izbor budućeg zanimanja, jedna je od prvih većih i važnijih odluka koju dijete donosi.
"Kako izabrati pravu srednju školu za sebe, koje sve škole i smjerovi postoje?“ samo su neka od pitanja koja sebi svaki budući srednjoškolac postavi, a s tim u vezi cilj Sajma je informisanje učenika završnih razreda osnovnih škola o svim postojećim zanimanjima u srednjim školama u Gradu, kao i podizanje svijesti učenika i roditelja o stručnim zanimanjima i mogućnostima za zaposlenje nakon završetka jedne stručne škole.
Sajam, dugoročno gledano, doprinosi smanjenju stope nezaposlenosti na području Bijeljine, a ovom prilikom predstaviće se i nekoliko uspješnih firmi sa područja Grada, koje imaju veliki broj zaposlenih i koje mogu dati korisne savjete i sugestije budućim srednjoškolcima.
U okviru Sajma će biti organizovane fokus grupe za učenike i roditelje na kojima će se diskutovati o postojećim zanimanjima u školama, kao i o deficitarnim stručnim profilima, koji ne postoje u bijeljinskim obrazovnim ustanovama, a koji su poslodavcima  potrebni.

Izvor: Grad Bijeljina