ŠTAB: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BIJELjINI STABILNA :: Semberija INFO ::

 

ŠTAB: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BIJELjINI STABILNA


Stanje u Semberiji i Bijeljini je stabilno, zahvaljujući, prije svega,  svima onima koji brinu o zdravlju ljudi i onima koji kontrolišu provođenje mjera pridržavanja socijalne distance, izjavio je nakon  četrnaest dana bolničkog i kućnog karantina gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, ponovo se uključivši u rad Kriznog štaba u Bijeljini.

„Na našu sreću, trenutno imamo svega četvoro pozitivnih na virus korona. Imamo 447 osoba pod epidemiološkim nadzorom i 94 osobe u kućnom karantinu. U karantinu u Domu učenika imamo tri osobe pozitivne na virus korona, jedna osoba je u kućnom karantinu zbog čuvanja djece. U bolničkom karantinu nalazi se sedamnaest pacijenata. Od šezdesetak osoba u karantinu Osnovne škole „Vuk Karadžić“ ostalo je njih trideset, jer je za polovinu njih istekao rok od 14 dana boravka u karantinu, a i rezultati testova su bili negativni“, izjavio je gradonačelnik Mićić, istakavši da u karantinu na graničnom prelazu Rača trenutno boravi pet osoba, od čega je troje iz Bijeljine.
Na graničnom prelazu Rača zabilježen je prelazak 293 teretna vozila, na graničnom prelazu Pavlovića most 48 vozila.

Gradonačelnik Mićić je uputio apel građanima uoči predstojećih Vaskršnjih praznika, da poštuju mjere koje su na snazi i da ne posjećuju izletišta, odnosno da se ne okupljaju u većem broju na seoskim imanjima, izuzev članova uže porodice.

On je izjavio da će u narednom periodu biti održana sjednica Skupštine grada na kojoj će biti donesene određene mjere koje se odnose na privredne subjekte i na sprečavanje širenja viusa korona.

„Pripremljena je podjela paketa za najugroženije, takozvane „ranjive grupe“, za članove udruženja ratnih vojnih invalida, članove udruženja osoba sa invaliditetom. Takvih je oko 350 članova, a podijelićemo još oko 150 paketa za najugroženije penzionere. Podijelili smo oko 150 paketa za socijalno ugrožene, među kojima su i Romi. Ukupno ćemo podijeliti oko 1.000 paketa najugroženijim građanima. Svakodnevno se dijele obroci korisnicima javne kuhinje, a povodom Vaskršnjih praznika korisnici javne kuhinje dobiće i praznične pakete hrane“, izjavio je Mićić.

Milica Lovrić, vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice istakla je da se u bolničkom karantinu nalazi sedamnaest osoba, jer su od ponedjeljka, 13. aprila preuzeti i pacijenti sa područja zvorničke regije.

„U zvorničku bolnicu je ušao pacijent sa covid 19, te su njihovi zdavstveni radnici testirani. Jedan broj pacijenata je nastavio liječenje u Bijeljini. Bijeljinska bolnica će u narednom periodu preuzimati pacijente sa akutnim kliničkim stanjima sa područja zvorničke regije, sve dok ljekari zvorničke bonice ne napuste kućnu izolaciju“, istakla je doktor Milica Lovrić.

Duško Milovanović, direktor Doma zdravlja Bijeljina ponovo je pozvao građane da poštuju uputstva o ograničenjima kretanja, korištenju zaštine opreme i socijalnoj distanci u vrijeme predstojećih praznika.

Semberija info (Lj.Ljubojević)