Donacija Evropske unije: Potpisani ugovori sa 38 lica :: Semberija INFO ::

 

Donacija Evropske unije: Potpisani ugovori sa 38 lica


U okviru Programa za oporavak od poplava, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, u Bijeljini je danas potpisano 38 ugovora sa poljoprivrednicima kojima su tokom poplava 2014. godine stradala domaćinstva i imanja.
 
Dragan Božić iz Novog Naselja Janja izjavio je da se bavi poljoprivredom i stočarstvom i da će mu plastenik koji je dobio biti od pomoći.
 
,,Dobio sam plastenik za uzgoj povrća, ali možda ćemo se odlučiti da uzgajamo i cvijeće, vidjećemo. U svakom slučaju, zahvalio bih Evropskoj uniji na pomoći'', rekao je Božić.
 
Zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH Suhrob Hošmuhamedov istakao je da je prva faza Programa za oporavak trajala od 2014. do 2016. godine, kada je obnovljeno 900 kuća, 10 škola i dva dijela vodovodnog sistema.


 
,,Sveukupna investicija u okviru programa pomoći u Bijeljini iznosi 11 miliona KM, a u prvoj fazi je već utrošeno 8,2 miliona'', kaže Hošmuhamedov.
 
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naglasio je da je Program za oporavak pokazao da je Semberija najviše stradala tokom velikih poplava.


 
,,Naša šteta je procijenjena na 392 miliona, a naš grad  je dobio najviše vaučera, oko 6.500, znači više od 25 miliona je dato kroz vaučere. Međutim, još nije sve urađeno'', rekao je Mićić.
 
Tokom druge faze Programa za oporavak od poplava na području Semberije biće obnovljeno još 120 kuća.
 
A.Lj.