Bijeljina i Kumanovo – saradnja duga 12 godina :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina i Kumanovo – saradnja duga 12 godina


Povodom 11. novembra, koji se u Kumanovu obilježava kao Dan opštine, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je posjetio ovaj bratski grad, sa kojim Grad Bijeljina ostvaruje saradnju još od 2006. godine, kada je potpisana Povelja o bratimljenju.

- Već dvanaest godina redovno se posjećujemo i razmjenjujemo iskustava u oblastima kulture, ekonomije i međunarodne saradnje. Posjeta Kumanovu povodom Dana opštine bila je još jedna prilika da učvrstimo naše bratske veze i razgovaramo o mogućnostima za realizaciju zajedničkih projekata, ali i da ostvarimo kontakte sa drugim gradovima sa kojima Kumanovo ostvaruje saradnju. Saradnja između jedinica lokalne samouprave u regionu sve više dobija na značaju, jer pomaže u prevazilaženju granica, ali i u procesima evropskih i svjetskih integracija - ocijenio je gradonačelnik Mićić, dodajući da su bratske veze sa Kumanovom mnogo puta dokazane i da će dva grada nastaviti da ih unapređuju i proširuju.

Bratska veze posebno su došle do izražaja tokom poplava u Bijeljini 2010. i 2014. godine, kao i u situaciji vanredne situacije u Kumanovu - kada su dva grada upućivali nesebičnu pomoć jedan drugom.
Ovogodišnje svečanosti u Kumanovu bile su u znaku 499. godišnjice od osnivanja grada i 74. godišnjice oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.