Orden za Ministarstvo odbrane Srbije i MUP Srpske :: Semberija INFO ::

 

Orden za Ministarstvo odbrane Srbije i MUP Srpske


Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije uručio je danas Orden Svetog kralja Dragutina Ministarstvu odbrane Srbije i Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske za veliki doprinos u uređenju stalne muzejske postavke u Vojnoj crkvi u Bijeljini i ukupan doprinos u pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
 
Na svečanosti u spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u bijeljinskoj kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" ordenje su primili izaslanik ministra odbrane Srbije kapetan fregate Svetozar Vasilevski, a u ime MUP-a Srpske načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić.
 
Vladika Fotije je, nakon molitve za sve postradale u ratovima od kosovske bitke do danas, pozvao Srbe da čuvaju sjećanje na ove besmrtne heroje koji su postradali za slobodu.
 
"Srbi su oduvek bili slobodarski narod i na dan proslave 100 godina od kraja Velikog rata u kome su stradali mnogi pravoslavni Srbi moramo da od njih učimo da se borimo, da opstanemo na prostorima gdje jesmo - i ovdke u Republici Srpskoj i na našem Kosovu, na svim drugim stranama, i da se neprestano učimo svetosavlju i pravoslavlju, što je put koji nas vodi ka spasenju", poručio je vladika Fotije.
 
Ističući da je SPC uvijek bila uz svoj narod, vladika je poželio da se Srbi uvijek okupljaju u miru i ljubavi i prizvao blagoslov božiji za srpski narod, Republiku Srpsku, vojsku, policiju i sve ljude koji imaju državne službe, uz želju da svi idu blagoslovenim putem borbe za pravdu i slobodu.
 
"Daj Bože da tako bude, da naš narod bude jedinstven i da dobro činimo jedni drugima, jer će se na taj način prepoznati da smo ljudi božiji i narod blagosloven", zaključio je vladika Fotije.
 
U ime MUP-a Republike Srpske, načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić rekao je novinarima da je orden od SPC velika čast i da je policija Srpske uvijek bila i biće uz narod Republike Srpske.
 
"Borićemo se da zaštitimo svoje građane i da im obezbijedimo sigurnost", rekao je Ćosić.
 
Izaslanik ministra odbrane Srbije, kapetan fregate Svetozar Vasilevski, rekao je novinarima da orden Crkve pokazuje da je ovo ministarstvo na pravom putu na koji su ponosni, kao i na višegodišnju dobru i svestranu saradnju sa MUP-om Republike Srpske i njihovu zajedničku pomoć Vojnoj crkvi u Bijeljini.
 
"Orden kao da oslikava Svetog kralja Dragutina i sve napore koje je Ministarstvo odbrane ulagalo da štiti kulturu i sve pozitivne vrednosti srpskog naroda. Naša osnovna premisa je da čuvamo bezbednost građana, ali orden pokazuje i da smo na pravom duhovnom putu Nemanjića jer, čuvajući sećanje na besmrtne heroje, čuvamo i našu budućnost", rekao je Vasilevski.
 
Srpski oficir poklonio je Vojnoj crkvi monografiju hrama Svetog Save, sa porukom da on objedinjuje sve Srbe u vjeri i u Crkvi i kao znak simboličnog, molitvenog sjećanja na sve stradale srpske vitezove u svim oslobodilačkim ratovima.
 
Starješina Vojne crkve u Bijeljini Vaso Popović rekao je novinarima da je na današnji praznik i stogodišnjicu oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu svečano otvorena stalna muzejska postavka u ovom spomen-hramu sa više od hiljadu vrijednih eksponata koji svjedoče o slobodarskoj tradiciji srpske vojske.
 
"Mi ne slavimo rat, nego mir i pobjedu razuma i slobode", poručio je vojni sveštenik.
 
Vojni muzej svečano je otvorio sin ratnog dobrovoljca iz Velikog rata i predsjednik Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. Petar Vujičić koji je u kratkom istorijskom času poručio da je epopeja srpske vojske u Prvom svjetskom ratu paradigma golgote i vaskrsa srpskog naroda iza koje su nicale Ćele kule, ali i sloboda.
 
"Nikada nismo i nećemo dozvoliti da nas gaze mnogobrojniji i moćniji", rekao je Vujičić.