GBO BIJELjINA: Sutra obilježavanje "Dana odbrane Grada Bijeljina" :: Semberija INFO ::

 

GBO BIJELjINA: Sutra obilježavanje "Dana odbrane Grada Bijeljina"


Obavešavamo Vas da će delegacija Gradske boračke organizacije Bijeljina i Organizacije porodica poginulih boraca Bijeljina dana 31.03.2020. godine (utorak) u povodu obilježava ,,Dana odbrane Grada Bijeljina" u 15,00 časova položiti venac ispred Centralnog Spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
  
Ovim putem Vas pozivamo da propratite ovu aktivnost.
 
Imajući u vidu da ćemo ove godine, zbog novonastale situacije vezane za proglašenje vanrednog stanja i mera koje su nadležne institucije donele zbog virusa Korona, pomenuti datum obeležiti samo polaganjem venaca bez prisustva javnosti, izdajemo sledeće saopštenje.  
 
                                                  SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
 
Jedan od osnovnih programskih ciljeva BORS-a pa samim tim i GBO Bijeljina je njegovanje slobodarskih tradicija srpskog naroda, a samim tim i obeležavanje značajnih datuma iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata. 


,,Dan odbrane grada Bijeljina", koji sutra obeležavamo, to sigurno i jeste.
 
GBO Bijeljina je zajedno sa drugim subjektima proteklih godina na dostojanstven način obeležila ,,Dan odbrane Grada Bijeljina,, što čini i ove godine.
 
Ovako ćemo postupati i svih narednih godina, zalažući se da ovaj događaj još više omasovimo, obogatimo novim sadržajima i time pokažemo budućim pokoljenjima koliko se mora ceniti sloboda i doprinos onih koji su se za nju borili.
   
Dana 31.03.1992. godine srpski narod Semberije organizovao se, da se brani i spreči ono što se Srbima dešavalo u periodu od 1941.-1945. godine, da spreči neki novi Jasenovac i 13. ozloglašenu handžar diviziju, da preduhitri novi Sijekovac i još mnoge pokolje u koje smo prevarom namamljeni. Da smo ispravno postupili pokazuju zločin koji su se desili u narednom periodu nad srpskim narodom, i to zločin u Dobrovoljačkoj i zločin 15. maja u Tuzli.
 
Srpski narod je uz pomoć pripadnika JNA odbranio Bijeljinu i time osujetio namjeru muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija i ekstremističkih grupa da, zauzimanjem grada, spreče povezivanje ostalog dela teritorije BiH, naseljene srpskim stanovništvom, sa maticom Srbijom.
 
Grad Bijeljina je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata bio centar koji je povezao zapadni i istočni deo Republike Srpske i centar koji je Republiku Srpsku povezao sa maticom Srbijom.
 
Kroz grad Bijeljina prolazio je koridor života. U njemu je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata utočište našlo, blizu 100.000 Srba proteranih sa svojih vekovnih ognjišta.
Sve ove činjenice govore o strateškom značaju i izuzetnoj važnosti grada Bijeljina, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata, za srpsko stanovništvo i za samu Republiku Srpsku.
 
Zbog svega toga, ponosni smo na ono što smo uradili, jer smo time dali značajan doprinos u odbrani srpskog naroda na ovim prostorima i stvaranju Republike Srpske.
 
Naše potomke moramo naučiti da više nikad ne smiju dozvoliti da im se ponovi ono što se dešavalo našim precima.
 
Moramo ih naučiti da se onim koji su nas kroz čitavu istoriju ugnjetavali i ubijali, ne sme slepo verovati, da svaku opasnost moraju preduhitriti, da moraju biti složni i jedinstveni, jer je to jedina formula koja garantuje opstanak na ovim prostorima ,,tamnog vilajeta" kako ga nazva naš nobelovac Ivo Andrić.
 
Odbranili smo Bijeljinu, to smatramo svojim uspjehom, a ,,Dan odbrane" obeležavaćemo i u narednom periodu i niko nas u tome ne može sprečiti.
 
U toku proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata za slobodu i stvaranje Republike Srpske svoje živote dalo je skoro 1000 najboljih sinova sa ovog područja.
 
Neka nam večno živi naš voljeni grad Bijeljina i naša krvlju natopljena Republika Srpska!
 
ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU!
 
Predsjednik Skupštine GBO Bijeljina  Miodrag Stevanović