Doktor Milica Lovrić – krizni štab: Testiranje isključivo na osnovu indikacija :: Semberija INFO ::

 

Doktor Milica Lovrić – krizni štab: Testiranje isključivo na osnovu indikacija


Trenutno u bolničkom karantinu nemamo nijednu osobu. Epidemiološka situacija na području Bijeljine je stabilna. Osim četiri osobe koje su pozitivne na virus korona, čekamo rezultate još šest uzoraka, izjavila je Milica Lovrić, direktor bijeljinske bolnice nakon današnje (nedjelja) sjednice Kriznog štaba u Bijeljini.

 „Testiranje pacijenata se isključivo vrši na osnovu indikacija koje postavlja epidemiolog i infektolog. Ne testiramo one osobe koje žele da se testiraju i one osobe koje imaju izražen strah. Postoje indikacije za one osobe koje je neophodno testirati. Zbog toga molim sve građane za strpljenje, iskrenost i odgovornost. U narednom periodu imaćemo proširen spektar testiranja koji počinje od ponedjeljka na graničnim prelazima, što će uticati i na pooštravanje kontrole osoba koje ulaze sa drugih, eventualno, zaraženih područja. Nadam se da će i to doprinijeti održavanju stabilne epidemiološke situacije“, istakla je doktorka Lovrić, naglasivši da u Republici Srpskoj  postoje dvije referentne ustanove koje trenutno vrše vanredna testiranja, a to je Institut za javno zdravlje i Klinički centar Banjaluka.

„Tu imamo usko grlo i puno se čeka na rezultate. Zbog toga je donesena odluka u Vladi RS da se Bijeljina i Foča uključe u posao testiranja.Kada se obezbiejde svi uslovi, testiranja ćemo vršiti i u Bijeljini. Od građana se očekuje da vode računa o ličnoj higijeni i o izbjegavanju kontakata, čime će se onemogućiti širenje infekcije“, izjavila je doktorka Lovrić, izrazivši tom prilikom zahvalnost medicinskim radnicima u Bijeljini na požrtvovanom i predanom radu u ovakvim okolnostima. 

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović kaže da je karantin u Rači počeo rad u subotu naveče, te da su obezbijeđene medicinske ekipe i sve drugo što podrazumijeva i epidemiološki nadzor.

„Obezbijedili smo medicinske ekipe i za karantin u fiskulturnoj sali O.Š. „Vuk Karadžić“, kao i epidemiološki nadzor. Svi oni koji imaju bilo kakve sumnje, kada je u pitanju njihovo zdravstveno stanje, mogu se obratiti na 055/ 415-250. Dobiće sve neophodne savjete i informacije“, rekoa je doktor Milovanović.

Semberija info - Lj. Ljubojević