POVODOM SVJETSKOG DANA VODA: ČISTA VODA - OSNOVA ZA ZDRAVLjE :: Semberija INFO ::

 

POVODOM SVJETSKOG DANA VODA: ČISTA VODA - OSNOVA ZA ZDRAVLjE


Zbog epidemiološke situacije nastale usled širenja virusa korona, Svjetski dan voda, 22. mart, nije obilježen u skladu sa dosadašnjom praksom organizovanja brojnih akcija, ali podsjećamo Bijeljince da je voda koju piju jedna od najčistijih i najzdravijih voda za piće u BiH – naglasio je Predrag Perković, direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ a.d Bijeljina, povodom Svjetskog dana voda.
 
On je istakao da je pandemija virusa korona i situacija koju je izazvala u svijetu, na najbolji način pokazuje koliko je bitno imati kvalitetan vodovodni i kanalizacioni sistem kakav ima Bijeljina, na koji se u potpunosti može osloniti sistem sanitarne zaštite stanovništva.
 
- Dužnost našeg preduzeća je da korisnike uredno snabdijeva zdravom, kvalitetnom i uvijek kontrolisanom vodom za piće. Tu zadaću predano ispunjavamo još od 1963. godine. Besprekidno radimo na razvoju naše vodovodne i kanalizacione mreže, tako da je danas vodovodni sistem Bijeljine dug oko 645 kilometara, a kanalizacioni sistem oko 52 kilometra. Naše postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda radi po najvišim evropskim standardima što je od izuzetnog značaja za očuvanje čistoće nadzemnih i podzemnih voda. Trenutno je na našu vodovodnu mrežu priključen 33.941 korisnik, što je oko 100.000 potrošača, koji su snabdjeveni zdravom i stalno kontrolisanom vodom za piće, a na kanalizacionu mrežu je priključeno nešto više od 13.500 stambenih i poslovnih objekata – podsjetio je Perković.
 
Zaštita izvorišta „Grmić“ i redovna sanitarna kontrola vode su stalna obaveza i najvažniji zadaci bijeljinskog vodovoda.
 
- Iz preventivnih razloga voda se dezinfikuje hlorisanjem, bez dodatnog kondicioniranja. Savremena interna laboratorija svakodnevno uzorkuje i vrši analize kvaliteta vode - na izvorištu i na vodovodnoj mreži. Pored naše laboratorije kontrolu kvaliteta bijeljinske vode vrše i Institut za javno zdravstvo, Regionalni centar Zvornik – sedmično, a periodično i Institut za javno zdravstvo Banja Luka – istakao je Perković.

Grad Bijeljina